1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Свърши ли криптозимата? Биткойнът се върна над 22 хил. долара, етерът посткъпна с близо 10%

Финанси
 

Пазарът в един момент беше загубил две трети от стойността си спрямо тази от ноември 2021 г.

Биткойнът скочи над 22 000 долара в понеделник, достигайки най-високото си ниво от повече от месец, тъй като пазарът на криптовалути. Причината е надеждата на инвеститорите, че пазарните трусове от последните месеци изтрили близо две трети от капитализацията на криптосектора е са към своя край.

През последните 24 часа биткойн се търгуваше до 22 493,61 долара най-високата стойност от 16 юни.

Други криптовалути също отскочиха, като етерът е нагоре с над 9% спрямо цената преди 24 часа, а токенът MATIC на Polygon с 16%л, предаде CNBC.

Оптимистичните настроение бяха подпомогнати от ралито на фондовите пазари в Европа и Азия. Фючърсите на акциите в САЩ също бяха по-високи. Криптовалутите, по-специално биткойните, са тясно свързани с търговията на пазара на акции, като покачването на Уол Стрийт обикновено води до позитивизъм и на крипто пазара.

Сривът на цените спрямо ноемврийските върхове доведе до краха на няколко високопоставени компании в пространството, най-вече хедж фонда Three Arrows Capital и крипто кредитора Celsius, като и двете обявиха фалит.

Тези сривове предизвикаха "зараза" в цялата индустрия и други свързани компании в момента са под под натиск.

Голяма част от това е причинено от огромните количества ливъридж и заеми, които се случиха в този последен крипто цикъл. Three Arrows Capital например взе заеми, които не можа да върне, след като се случи сривът на крипто. Celsius, който предложи на клиентите доходност над 18% за депозиране на своите цифрови монети, пое високорискови търговски дейности, за да спечели лихвата, която да се опита да върне на своите потребители.

Крипто компаниите разпродават всички активи, които имат, за да се опитат да изпълнят задълженията си, което оказва натиск върху по-широкия пазар.
Анализатори казват, че има признаци, че тази зараза може да се забави.

„Най-лошото на криптопазара вероятно е преминало, като по-голямата част от принудителните продажби са зад гърба ни“, пише Дейвид Морено, изследователски анализатор в CryptoCompare.

Въпреки ралито, крипто пазарът все още страда. И биткойнът, и етерът са намалели с повече от 50% тази година. Биткойн имаше най-лошото си тримесечие от повече от десетилетие през второто тримесечие.
Анализаторите все още не са убедени в значително покачване в близко бъдеще.

„Като се има предвид силно отрицателното представяне през второто тримесечие, не е изненадващо, че е настъпил „облекчаващ“ отскок. Ние вярваме, че пазарът ще продължи да бъде ограничен през следващите месеци“, каза Морено.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии