1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Дойде ли краят на ерата на лесните пари?

Финанси

Тепърва ще има промени на световните пазари, казват анализатори

Епохата на лесните пари приключи, а ефектът тепърва ще се усеща на световните пазари, които обаче се надяват, че "болката" от агресивното покачване на лихвените проценти и високата инфлация ще премине бързо, пише БТА.

Централните банки в САЩ и Великобритания приключват експресно програмите си за стимулиране, като се "разтоварват" от облигациите, които изкупиха през последните години, а Европейската централна банка е напът да се присъедини към тях. Според Nomura балансите на трите банки през настоящата година ще олекнат с 3 трилиона долара.

Особено уязвими изглеждат технологичните акции и криптовалутите. Те са сред рисковите активи, покачили сериозно стойността си, докато централните банки помпаха "кеш" в икономиката, за да се борят с твърде ниската инфлация.

"Когато се стигне до затягане на паричната политика, на бял свят излизат прикрити проблеми", казва главният пазарен стратег на Zurich Insurance Group Гай Милър. 

Краят на "любимците"

Ухажвани в епохата на лесните пари, технологичните акции вече са недолюбвани от много инвеститори, дори и след като регистрираха растеж през януари, тъй като по-високите лихвени проценти правят все по-скъпо поемането на удари върху потенциалния ръст на печалбите на ранен етап.

Снимка: istockphoto

Когато икономическата несигурност расте, инвеститорите търсят сигурна възвращаемост, например, от дивиденти, за да гарантират обемите на портфейлите си. Това прави компании като Apple, чиито акции се търгуват с дивидентна доходност под 1 на сто, да изглеждат уязвими.

"Намираме се на етап, когато много високите оценки на пазарите се сблъскаха с много по-малко подкрепяща политика", казва Джеймс Харис, старши мениджър в Troy Asset Management. "Перспективата се влошава".

Технологичните компании се разделят с изобилието от времето на пандемията и започват да съкращават служители след години на постоянно увеличение на щатовете. Alphabet планира да уволни 12 000 души, Microsoft, Amazon и Meta изпращат на борсата общо 40 000 души.

Рискове от фалит

Опасенията от корпоративни фалити растат под натиска на повишаването на лихвените проценти, въпреки че страховете за настъпването на рецесия започват да намаляват.

По данни на S&P Global Европа е на ръба на най-високото ниво на фалити от 2009 г. Очакванията са към септември лихвите по неизпълнение в САЩ и Европа да достигнат съответно 3,75 и 3,25 на сто спрямо 1,6 и 1,4 на сто година по-рано, като песимистичните прогнози за 5 и 5,5 на сто "не са изключени".

Според портфолио мениджъра в инвестиционното дружество Man GLG Михаел Скот пазарите недооценяват високите рискове от фалити. 

"Криптозима"

Ръстът на разходите за заеми през 2022 г. се отрази тежко на криптопазара. Цената на биткойна се срина с 64 на сто, а глобалният пазар на криптоактиви загуби около 1,3 трилиона долара.

Снимка: iStock

Впоследствие биткойнът върна част от стойността си, но опасенията остават. Крахът на много компании, опериращи на криптопазара, и най-вече на криптоборсата FTX, донесе сериозни загуби на инвеститорите и засили призивите за налага не регулация на сектора.

През януари се стигна до вълна от уволнения в сектора, като компаниите очевидно започнаха да се подготвят за "криптозима". Последният удар на пазара нанесе подразделението за отпускане на заеми на Genesis, която наскоро поиска защита от кредитори, на които дължи 3,4 милиарда долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии