1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Австралия премахва британските монарси от банкнотите си

Финанси

Другата страна на банкнотите ще продължи да изобразява австралийския парламент

Националната централна банка на Австралия заяви в четвъртък, че новата й банкнота от 5 долара ще има нов дизайн, а не изображение на крал Чарлз III. Въпреки, че ще бъде премахнат от банкнотите, все още се очаква царят да се появи на монети.

Банкнотата от 5 долара е единствената останала банкнота в Австралия, която все още съдържа изображение на монарха.

Монети

Банката съобщи, че правителството ще подкрепи промяната. Британският монарх остава държавен глава на Австралия, въпреки че в наши дни тази роля е до голяма степен символична. Подобно на много бивши британски колонии, Австралия обсъжда до каква степен трябва да запази конституционните си връзки с Великобритания.

Снимка: Reuters

Австралийската банка съобщи, че новата банкнота от 5 долара ще има дизайн, който трябва да замени портрета на кралица Елизабет II, която почина миналата година. Очаква се новият дизайн да почете "културата и историята на първите австралийци", казват от Bloomberg. 

„Другата страна на банкнотата от 5 долара ще продължи да изобразява австралийския парламент“, се казва в изявление на банката.

Банката планира да се консултира с местни групи при проектирането на банкнотата от 5 долара, процес, който очаква да отнеме няколко години, преди новата банкнота да стане публична.

Снимка: Bank of Australia

Настоящите $5 ще продължат да се издават до въвеждането на новия дизайн и ще останат законно платежно средство дори след като новата банкнота влезе в обращение.

Ликът на крал Чарлз III се очаква да бъде видян на австралийски монети по-късно тази година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии