1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Грешките, които съсипват финансовия ни живот

Грешките, които съсипват финансовия ни живот

Как несъзнателно сами се проваляме с парите

Пътят към финансовата независимост не е лесен и обикновено изисква търпение и усърдие в началото.

За младите хора, които все още се опитват да изградят своята кариера, фокусирането върху пенсионирането или спестяването за бъдещето може да не изглежда като основен приоритет. Но извършването на грешни парични движения в началото може да струва скъпо, пише CNN.

Ето петте най-чести грешки, които правят хората, когато изграждат финансовия си живот:

Чакате твърде дълго, за да започнете да спестявате за пенсия

Планирането за пенсиониране е свързано с намирането на баланс между заделянето на пари за по-късно и наличието на достатъчно средства за плащане сега. Но финансовите плановици предупреждават, че цената на забавянето може да бъде висока.

Благодарение на сложната лихва дори скромни суми спестявания ще растат експоненциално за по-дълги периоди от време.

Например, някой, който е започнал да спестява 100 евро на месец на 25-годишна възраст, може да увеличи парите си до около 100 000 евро до 65-годишна възраст в сависимост от лихвите. 

Ставате жертва на инфлацията на начина на живот

„Инфлация на начина на живот“ се случва, когато хората започнат да възприемат предишния лукс като необходимост.

„Социалните медии създават желанието да сме в крак с другите“, каза Ник Райли, сертифициран финансов плановик със седалище в Сиатъл. „Страхът от пропускане, съчетан с манталитета „Спечелих го“, доведе до това, че повече Милениали харчат по-голямата част от приходите си за неща, които осигуряват краткосрочно удовлетворение и статус.“, казва той.

Снимка: БГНЕС

Младите обикновено подценяват колко могат да спестят от наем и храна и как преразходът може сериозно да провали други финансови планове.

Той предлага да поддържате наема под 25% от брутния си месечен доход и разходите за храна под 15%.

Нямате достатъчно спешни спестявания

Средствата за спешни случаи могат да спасят положението, ако загубите работата си, при здравословен проблем или подобни. Въпреки това, по-младите хора понякога могат да бъдат прекалено самоуверени и да пренебрегнат тези рискове.

„Не е изненадващо да видим млади възрастни без никакви средства за спешни случаи“, каза Райли, „което е тревожно, защото това е важен финансов буфер и може да ви попречи да задлъжнеете още повече.“

Поддържане на твърде много волатилни активи като криптовалути

Докато по-новите инвестиции като NFT, мемове, SPAC и криптовалути могат да осигурят атрактивен потенциал за растеж, пренебрегването на тяхната волатилност може сериозно да застраши финансовото ви здраве.

„Благодарение на социалните медии има голям шанс всеки да познава някой, който е забогатял бързо от поне една от тези възможности“, каза Райли.

Инвестициите с висок риск и висока волатилност са все по-привлекателни за по-младите инвеститори, които искат да изградят бързо богатство, и могат да направят дългосрочните, по-утвърдени методи за изграждане на богатство, като акциите, да изглеждат скучни.

Да не плащате навреме дълговете си по кредитната карта

Често при използване на кредитната карта много хора не обръщат внимание на условията и след няколко месеца установяват, че са задлъжнели с по-голяма сума, отколкото са очаквали. Затова е важно първо да се запознаете с условията на банката и да плащате цялата дължима сума по кредитната карта в посочения от банката срок, а не само част от нея.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии