1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Дали най-добре платените мъже са и най-интелигентните?

Финанси

Наистина ли колкото повече печели някой, е толкова по-умен?

 

Това е вярно само до известна степен, според проучване, проведено в Швеция, което се отнася само за мъже.

Ха! Знаех си! Ще възкликнете, след като разберете, че хората, които печелят много пари, не са автоматично изключително интелигентни.

Това, което вие самите може би сте забелязали, наблюдавайки хора на ръководни позиции във вашата компания, сега се потвърждава от нови изследвания: до определен момент доходите и интелигентността наистина са свързани. Но финансовият успех се определя от някои други фактори, а не само от предполагаемите развити умове.

Изследователите са анализирали данни от близо 60 000 шведски мъже. Те правят своите заключения на база данни от данъчната администрация за приходите и резултатите от теста за интелигентност, който шведите трябва да покрият за военна служба.

„Данните, с които разполагаме, са невероятни“, каза Марк Койшниг, един от авторите на изследването. Койшниг е професор по социология в университета в Лайпциг и доцент в Института за аналитична социология към университета Линкьопинг в Швеция.

Връзка между заплата и интелигентност

Докато годишният доход е относително лесен за определяне, интелигентността е малко по-трудна. От 60 000 шведи, които Койшниг и неговият екип са изследвали, всички са преминали един и същ тест за интелигентност, когато са били на 18 или 19 години: Тестът за квалификация на въоръжените сили, който се използва от шведските военни за оценка на когнитивните способности на новобранците.

Койшниг силно съжалява, че жените са напълно изключени от неговото изследване.

„Ние сравнихме резултатите от тестовете за интелигентност при наемане на работа с по-късния успех на мъжете в бизнес живота“, обяснява социологът. А именно Койшниг и колегите му са анализирали годишния доход на мъжете за период от десет години, когато са били на възраст между 35 и 45 години. Те използват тези данни, за да изчислят средната стойност на средната годишна заплата.

При това се оказа, че "има три различни сегмента на пазара на труда", казва Койшниг. До определено ниво на доход изглежда няма връзка между заплатата и когнитивните способности. Хората печелят повече и изследователите не са успели да открият увеличение на когнитивните им способности.

Не всичко опира до интелигентност

„В първите 50% от участниците на пазара на труда виждаме много силна връзка между доходите и когнитивните способности“, казва Койшниг. Тази ясна връзка обаче се губи при доход от около 60 000 евро. След този успех увеличаването на доходите вече не е придружено от увеличаване на когнитивните способности. Мъжете в Швеция достигат своя таван.

Но хората с най-високи доходи не само не са най-интелигентните: Според проучване на социолози 1% от тези с най-висока заплата от 200 000 евро, въпреки че печелят почти два пъти повече от следващите в класацията, са „малко по-малко интелигентни“, обяснява Койшниг .

Така че добрата новина е: Високоплатените ви шефове не винаги са по-умни от вас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

He’s The MAN! Говорят 8 мъже с кауза

He’s The MAN! Говорят 8 мъже с кауза

Събитието на Dir.bg, на което bTV Media Group е партньор, събира добрите примери от различни сфери, които има какво да разкажат за пътя към успеха

Галерии