1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Брюксел "ни поряза" с над 1 млрд. лв. по Плана за възстановяване 

Финанси
 

Вместо 6,27 млрд. евро България ще разполага с 5,69 млрд. евро

Европейската комисия е намалила общата сума по Плана за възстановяване и устойчивост за България с 578 млн. евро. Причината е актуализация за реалното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската икономика. Това стана ясно от данни за икономическия растеж, публикувани от ЕК.

Безвъзмездната финансова пoдĸpeпa, ĸoятo вcяĸa държава члeнĸa тpябвa дa пoлyчи oт Bъзcтaнoвитeлния фoнд нa EC бeшe актуализирана ĸъм 30 юни 2022 г. въз ocнoвa нa дaннитe нa Eвpocтaт зa peзyлтaтитe зa пpoмянaтa в pacтeжa нa peaлния БBΠ пpeз 2020 г. и cъвĸyпнaтa пpoмянa в peaлния БBΠ зa пepиoдa 2020 г.- 2021 г. 

Така за държавите, отбелязали по-голям растеж на реалния БВП през 2020 и 2021 г. от първоначално прогнозираните през 2020 г., се предвиждаше намаляване на стойността на плановете, а за тези с по-малък от очаквания растеж - увеличаване, тъй като те ще имат нужда от повече средства за възстановяването си. Според данните на Евростат, публикувани на 29 юни, българската икономика се е възстановила по-бързо от предвижданото, отбелязвайки растеж от 4.2%, макар все още не се е върнала до нивата от предпандемичната 2019 г.

Вместо 6,27 млрд. евро България ще разполага с 5,69 млрд. евро, за да се възстанови чрез реформи и изпълнението на проекти до 2026 г.

Формулата за изчисляване на безвъзмездната част от механизма, чрез който се осъществява финансирането, е основана на статистически и икономически критерии. 70% от сумата се определя въз основа на населението, БВП на глава от населението и съотношението на средната безработица за 2015-2019 г. спрямо средните нива за ЕС. За останалата една трета от сумата във формулата безработицата се заменя от намаляването на реалния БВП през 2020 г. и кумулативната загуба в реалния БВП през периода 2020-2021 г. Тъкмо тази последна част е коригирана въз основа на публикуваните от статистическата агенция на ЕС - Евростат, данни за растежа на БВП.

От ЕК съобщават, че за да не се отказва от проекти, които вече са включени в плана за възстановяване, София може да попълни разликата със собствени средства или да си поиска заемната част от плана за възстановяване, която досега не била търсена.

По Плана за възстановяване България има право още на до 4.5 млрд. евро заем по тази линия. Ако реши да се възползва от европейските средства, българското правителство ще трябва да кандидатства отново пред Европейската комисия с коригиран план от реформи и проекти, като това може да стане до август 2023 г.

България внесе Плана си за възстановяване с шест месеца закъснение. След това няколко пъти от Брюксел го върнаха за корекции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии