1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

25% от българите са ползвали бърз кредит. Ето за какви нужди? (ВИДЕО)

25% от българите са ползвали бърз кредит. Ето за какви нужди? (ВИДЕО)

82% от българските клиенти на услугата са взимали само до 3 кредита изобщо

25% от българите са ползвали бърз кредит – основно за техника, ремонт и почивка. Това става ясно от проучване на Тренд, проведено по поръчка на Асоциация за отговорно небанково кредитиране (АОНК).

  • 82% от потребителите на бързи кредити са използвали до 3 кредита, 1/3 само по един;
  • 50% от потребителите на бързи кредити имат свободен достъп до банково кредитиране;
  • Българите изплащат своите бързи кредити навреме, 90% от кредитите се погасяват в срок от една година.

Изследването оборва мита за потребителите с твърде много кредити – 82% от българските клиенти на услугата са взимали само до три (3) кредита изобщо. Една трета са се ограничили само до един бърз кредит. Нещо повече, почти половината имат достъп и до банково кредитиране.

Най-често кредитите се взимат за период между половин и една година или между три и шест месеца. В 90% от случаите бързите кредити се изплащат в срок до една година. Българите покриват задълженията си навреме.

Нуждите, които се задоволяват с предоставените средства, са водени от покупката на техника (38%), ремонтна дейност (36%), битови нужди (27%).

Сред групата на най-младите до 30-годишна възраст най-честата причина за теглене на кредит е заплащането на почивка/пътуване. За семейни празници го използват 13%.

Бързината е най-значимото предимство на бързите кредити според 83% от използвалите услугата потребители. На второ място се посочва удобството с 49%.

Използващите бързи кредити идват от всички части на обществото като пол, възраст и местожителство. Основните потребители са със средно и висше образование. За ¼ от българите небанковите финансови услуги изпълняват важна спомагателна функция за управление на личния бюджет заради своята бързина и удобство.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии