1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Мога ли да взема кредит, за да си построя къща?

Мога ли да взема кредит, за да си построя къща?

Ккаво трябва да имаме предвид преди една такава важна стъпка

Експертите по недвижими имоти са категорични, че пандемичните години промениха нагласите ни за домовете, в които живеем. Животът в къща с двор е тенденция, която отдавна личи в западния свят където средната класа и заможните хора предпочитат предградията пред гъсто населените и замърсени градски квартали. Тази тенденция се засили последните години и у нас.

Като всяка голяма инвестиция, и тази за повечето хора е непосилна и се налага да прибегнат до кредит.

Ипотечен кредит за строителство на къща

Няколко банки на българския пазар са се специализирали и предлагат ипотечен кредит, при който за обезпечение се приема парцела и разрешителното за строеж. Ценовите условия, лихвата и сроковете за които може да бъде отпуснат са най-често същите като при жилищен кредит за завършен имот, което го прави ценово по-изгоден от потребителски кредит с ипотека, където лихвите са по-високи. Банката изисква между 20 и 50 % самоучастие в инвестицията. Характерното при този продукт е, че процедурата е по-усложнена и се изисква по-голям набор от документи, а одобрението може да отнеме месец – два. 

Особености на финансирането

Преди да стигнем до момента на кандидатстване трябва да се направили някои основни стъпки, като придобиването на парцела където ще се извърши строежът и да има вече Одобрен архитектурен проект и Разрешително за строеж. Важен момент е и да сте наясно как ще се извърши строежът – по стопански начин или една или две фирми ще бъдат ангажирани в процеса и съответно да се представят разходите за бъдещото строителство. Това е необходимо за да се изготви количествено-стойностна сметка, която се предоставя в банката при кандидатстване.

Друго което е добре да знаем е, че кредитът се отпуска на 3-4 транша и рядко преди Акт 14 се отпускат повече от 50% от договорената сума, пише сайтът moitepari.bg. Хубавото е, че се олихвява само усвоената част от сумата. Но това не означава, че може да отлагаме строежа и да сме спокойни, че не ни текат лихви. Обичайно в договора за кредит е предвиден краен срок за усвояване на последния транш и той е между 12 и 24 месеца. В него още може да бъдат предвидени и някой наказателни клаузи, като например увеличаване на лихвения процент при неспазване на срока за завършване на къщата. Банката не е склона да Ви чака „вечно“ да завършите строежа, но това по-скоро е плюс, който ще Ви приближи по-бързо към целта.

Вид имот с възможност за финансиране

В последните години се наблюдава засилен интерес към новите алтернативи в строителството, като дървени и сглобяеми къщи. При тях цената излиза по-ниска и самият строителен процес се извършва по-бързо, но към днешна дата въпреки, че няма пречка да се учреди ипотека към такъв имот или той да бъде застрахован, банките подхождам много резервирано към такъв тип полумасивни конструкции. 


Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии