1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Защо не можете да изхвърляте AA батерии в боклука?

ESG

В днешни дни батериите се използват за захранването на множество пособия, включително и автомобили

 

По отношение на общата информираност за това къде се изхвърлят изтощените алкални батерии, които включват типовете AA, AAA, C, D и 9-волтовите, има доста противоречия и масово изхвърлянето им се случва по грешен начин.

Правителствата и производителите на батерии нямат последователни и ясни политики за изхвърляне на алкалните батерии, които захранват много от нашите малки електрически устройства като дистанционни, фенерчета, часовници и играчки. Те дори се различават в зависимост от това в коя държава се намирате.

Типичните алкални батерии като AA включват стомана, цинк, манган, калий и графит, според Energizer, който продава алкални батерии. При взаимодействието на цинка и мангана се генерира енергия.

Манганът е основно вещество, но във високи нива може да причини неблагоприятни въздействия върху здравето. Бивши миньори и работници в заводи за манган са претърпели трайни неврологични увреждания. При всяка батерия съществува риск от изтичане на химикали в почвата, повърхностните и подземните води. Замърсената вода и посевите могат да доведат до заболявания като рак. Но алкалните батерии не са особено токсични в сравнение с други видове батерии.

В днешни дни батериите се използват за захранването на множество пособия, включително вече и автомобили. Множество батерии биват изхвърляни всеки ден, независимо дали от компании или след лична употреба.

Съществуват различни видове батерии, като е известно, че те са изградени от токсични химикали и материали. Това прави изхвърлянето им като обикновени битови отпадъци недопустимо, тъй като предизвиква замърсяване на околната среда в огромна степен и представлява риск за хората и животните. Ето защо изхвърлянето на батерии се извършва по определен начин – те се събират отделно от ежедневните отпадъци и се подлагат на специално рециклиране.

Процесът по рециклиране включва рециклирането на батериите по групи, тъй като някои батерии са почти напълно разградими за разлика от други.

Снимка: iStock
Батериите се делят на няколко основни групи

Като за начало могат да са два вида – да се презареждат, т.е акумулаторни или еднократни, които не се презареждат. Според материалите, от които са изработени, могат да бъдат алкални, литиево-йонни, никел-кадмиеви и други.

Алкалните батерии са едни от масово използваните, а добрата новина е, че са и рециклируеми. Основните им компоненти – цинков и манганов концентрат, стомана и хартия, пластмаса и месингови частици, могат да бъдат използвани отново. Това важи и за цинк-въглеродните батерии.

Литиево-йонните батерии също се разделят на няколко основни части, които могат да бъдат върнати на пазара и използвани повторно в производството – концентрат на кобалт и литиева сол, неръждаема стомана, мед, алуминий и пластмаса.

При никел-кадмиевата батерия процесът е малко по-сложен. Първо се отделят пластмасовите елементи от металните, след което металните се топят при високи температури, за да се разделят на различните метални компоненти. След тези стъпки се връщат в производството за повторна употреба.

Обобщително може да се каже, че при рециклирането на батерии основните компоненти, които минават през този процес, след „унищожаването“ на батерията, са пластмаса, олово или други метални частици и някакъв вид киселина (в акумулаторните). Пластмасата, както знаем от бита, може да бъде рециклирана и използвана повторно. Металните компонентни главно се изпращат обратно на производители на батерии, за да се използват отново при създаването на нови батерии.

Киселината задължително се неутрализира, а получената вода се пречиства и тества дали отговаря на стандартите за чиста вода. Втори метод е киселината да се преработи, докато не бъде превърната в натриев сулфат, който намира приложение в праховете за пране и производството на стъкло и текстил. Тези методи се отнасят за сярната киселина. Всяка част от оловно-киселинните батерии се рециклира в нова батерия.

Снимка: iStock
Какво можем да направим ние, хората?

Като за начало основната дейност, която трябва да предприемем, е никога да не изхвърляме батерии заедно с общия битов отпадък. В никакъв случай не бива ги пускаме в контейнерите за рециклиране, защото батериите съдържат много повече компоненти, за разлика от масово изхвърляните за рециклиране отпадъци.

Множество магазини в България вече предоставят специални места за изхвърляне/ предаване на батерии, където можем да занесем ненужните за нас такива. Същото се отнася и за батерии от телефони и домашни електроуреди, както и акумулатори на коли. Те следва да бъдат транспортирани до специално място, където да се рециклират в контролирана среда.

Как се справят по света?

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ признава, че в повечето държави батериите могат безопасно да се изхвърлят в боклука. Но препоръчва да изпратите вашите алкални батерии като AA в предприятие за рециклиране на батерии. Което не означава непременно, че можете да изхвърлите батериите в обичайния си кош за рециклиране.

Голямо изключение от това е Калифорния, която класифицира батериите като опасен отпадък. Американският щат казва, че те са опасни поради металите, токсичните и корозивни материали, които батериите съдържат. Жителите са инструктирани да занесат АА и всички батерии в съоръженията за изхвърляне на опасни отпадъци. Никоя друга държава не класифицира батериите като опасен отпадък. Но някои местни власти призовават за рециклиране на AA батерии и имат програми за това.

Окръг Колумбия казва на жителите да оставят AA батериите за рециклиране на определено място, но не в кошчетата си за рециклиране. Жителите на Сиатъл се насърчават да занесат батериите си АА в съоръженията за опасни отпадъци.

„Изхвърлянето на шепа батерии в боклука може да не изглежда като голяма работа, но около 180 000 тона батерии се изхвърлят в САЩ всяка година“, предупреждава градът.

Други места като Чикаго отказват да приемат алкални батерии в съоръженията за рециклиране.

Големите райони в рамките на няколко часа с кола един от друг могат да имат драстично различни политики. Остин, Тексас, предупреждава, че батериите никога не трябва да се изхвърлят в контейнери за боклук. Хюстън, Тексас, казва, че е добре батериите да се изхвърлят в боклука. Някои търговци на дребно като Home Depot казват, че можете да изхвърлите алкалните батерии с обикновения боклук.

Много места, които призовават за изхвърляне на AA батерии в боклука, казват, че това е разумно, тъй като те вече не съдържат живак след закон от 1996 г. (Преди това живакът беше в батериите, за да помогне за предотвратяване на корозия.) Законът от 1996 г. също доведе до създаването на Call 2 Recycle, организация с нестопанска цел, първоначално създадена от производителите на батерии в САЩ, която предлага на потребителите опции за рециклиране на батерии.

Какво да правите с вашите батерии също не е непременно по-ясно, ако се консултирате с производителите.

Duracell насърчава клиентите да се запознаят с местните и държавни разпоредби, както и да проверят възможностите за рециклиране.

Amazon продава AA батерии под своята линия стоки Basics, които включват символ на съд с голямо X над него, което изглежда като кошче за боклук или кошче за рециклиране.

Зачеркнатият символ означава, че продуктът трябва да се изхвърли отделно от битовите отпадъци и типичните кофи за рециклиране, според говорителя на Amazon Бетси Хардън. Хардън добави, че Amazon препоръчва спазването на EPA и местните разпоредби.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии