Тези лампи са направени от кафе

Тези лампи са направени от кафе

От отпадък до шедьовър: как се правят аксесоари от утайка на кафе

 

В един свят, където устойчивостта и рециклирането стават все по-важни, дизайнерите и изобретателите намират креативни начини да превърнат отпадъците в полезни и красиви предмети. Една от най-интересните и иновативни идеи, която набира популярност напоследък, са лампите, направени от утайката на кафе. За много хора кафето е неразделна част от сутрешния ритуал. След като се насладим на чашата ароматно кафе, остава утайката, която обикновено изхвърляме. Но какво би станало, ако този отпадък се превърне в нещо красиво и функционално? Точно това е идеята зад лампите, направени от утайка на кафе.

Лампата Decafé от испанския дизайнер Раул Лаури беше наградена със заслужено първо място на награди Salone Satellite по време на Седмицата на дизайна в Милано през 2012. Наградата беше дадена като признание за развитието на дизайна, изследването и експериментирането с устойчиви материали. Възобновяемите и биоразградими свойства на кафето в крайна сметка се превръщат в основната съставка на това експериментално съединение, използвано от художника за създаването на лампата Decafe’ Lamp. Лампата изглежда абсолютно невероятно.

Аксесоари от кафе

Вдъхновен от биоразградими материали, направени от утайка от кафе, испанския дизайнер създаде своя серия от настолни и подови лампи и купи, наречени проектът DECAFE. Макар да дарява усещане за втори „живот“ на утайката от кафе, която обикновено се изхвърля, дизайнерът вярва, че този проект също така обещава да подобри преживяването за кафе чрез сетивата за зрение, обоняние и докосване.

Отнело му е две години, за да се овладее процеса, който произвежда материала DECAFE, създаден чрез експериментален процес, гледащ към традиционните кулинарни техники като отправна точка. Лампите и купите наистина миришат на кафе. Когато дизайнът е минималистичен, но стилен, уникалният фактор е, че тези артикули съчетават рециклиран материал, засилващ цялостната идея около еко-устойчивостта и най-новите технологии. Дизайнът, освен че е приветлив, е и интерактивен. Лампата взаимодейства с потребителя, тъй като нейната светлина може да се регулира според ъгъла.

Как се правят лампите от кафе

Всички продукти са с висококачествена изработка. Процесът е както следва:

1. Събиране на използваната утайка от кафе и изсушаване с природни ресурси

2. Смесване на използваната утайка от кафе с естествени свързващи вещества

3. Процес на трансформация чрез прилагане на натиск и топлина

4. Крайно покритие: шлайфане, лак и др.

Тези лампи не са само красиви, но и екологични. Те помагат за намаляване на отпадъците от кафето, които в противен случай биха попаднали в сметищата. Освен това, производственият процес изисква по-малко енергия в сравнение с традиционните методи за производство на осветителни тела. Така, тези лампи допринасят за намаляване на въглеродния отпечатък и подкрепят принципите на кръговата икономика.

Бизнес Видео Подкаст