Колко килограма храна изхвърля човек за една година?

Количеството се равнява на стотици милиарди евро

 

През 2021 г. в ЕС са били изхвърлени 58 млн. тона хранителни отпадъци. Това са 131 кг годишно на жител на ЕС. Според оценки изхвърлените хранителни продукти се равняват на 132 млрд. евро, докато в същото време повече от 37 милиона души в ЕС редовно не могат да си позволят качествено и пълноценно хранене, съобщават от Европейския парламент.

Снимка: Европейски парламент



Европейският съюз иска да намали количествата храна, които отиват на боклука, и институциите му работят по мерки за разрешаване на проблема, който се отразява на бюджета на домакинствата, на бизнесите, но и на околната среда. 

Защо има толкова хранителни отпадъци? 

Някои от причините за изхвърлянето на храни в домакинствата са неефективно пазаруване и лошо планиране на консумацията, отказ да се купуват плодове и зеленчуци, които нямат търговски вид, импулсивно пазаруване при наличието на промоции и невъзможност да се пазарува на дребно. 


В ресторанти и обекти за услуги в сектора на храненето причините за повече отпадъци са надценяване на броя на гостите, които ще се хранят, и сервиране на само един размер порции.

Според проучване на Европейската комисия по-добро разбиране какво означават датите върху етикетите на хранителните продукти би могло да намали хранителните отпадъци с 10%.

Защо е важно да бъдат намалени хранителните отпадъци?

Намаляването на хранителните отпадъци е изключително важен аспект в борбата с изменението на климата, защото те отговарят за около 16% от парниковите газове от хранителната промишленост в ЕС. По данни на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) производството и транспортирането на храна, която по-късно се изхвърля, съставлява 8% от глобалните емисии на парникови газове. 

Снимка: Европейски парламент



Ако хранителните отпадъци бяха държава, това би била третата най-голяма страна по вредни емисии в света. Намаляването на хранителните отпадъци би било добре и за бюджета на домакинствата и компаниите. По-малко отпадъци би спестило много пари. 

Какво може да бъде направено, за да се намали изхвърлянето на храна?

Стратгията „От фермата до трапезата“ за хранителния сектор в ЕС предвижда по-ясно определяне на датите за срок на годност на продукти и прекратяване на грешното им тълкуване. С тази стратегия Комисията също така се ангажира да направи проучване на количеството храна, което се изхвърля в цялата хранителна верига.

Даряването на храна е друг начин за намаляване на хранителни отпадъци. Насоките относно даряването на храна в ЕС бяха приети през 2017 г. с цел да се улесни събирането и разпределянето на безопасна и годна храна за нуждаещите се.

Две години по-късно бе приета и обща методика на ЕС с цел измерване на хранителните отпадъци на всяка ниво от хранителната верига. Общата методика улеснява наблюдението и отчитането на хранителните отпадъци в ЕС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст