1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Кафето, което изпихте тази сутрин, може би е на 600 000 години

Кафето, което изпихте тази сутрин, може би е на 600 000 години

Днес растениятата, от които се добива кафе арабика, са по-уязвими към болести

Използвайки проби от кафеени растения, изследователи изградиха родословно дърво за най-популярния вид кафе, известно на учените като арабика, казва AP.

Целта на изследването е била кафето да бъде предпазено от вредите от изменението на климата, но проверката установява, че видът се е появил преди около 600 000 години чрез естествено кръстосване на два други сорта кафе и в този процес няма човешка намеса.

Тези диви кафеени растения произхождат от Етиопия, но се смята, че за първи път са били изпечени и сварени в Йемен през 1400 г.

Снимка: iStock

Смята се, че през 1600 г. индийският монах Баба Будан е пренесъл контрабандно седем сурови кафеени зърна обратно в родината си от Йемен, поставяйки основата за сорта кафе, който ще превземе света.

Кафето „арабика“, ценено заради мекия си и относително сладък вкус, сега съставлява 60% - 70% от световния пазар на кафе и се приготвя от марки като Starbucks, Tim Horton's и Dunkin'. Останалото масово кафе е робуста, по-силно и по-горчиво кафе, направено от един от родителите на арабика, Coffea canephora.

Снимка: iStock

За да ракрият миналото на кафето арабика, изследователите са изследвали геномите на Coffea canephora, друг родител, наречен Coffea eugenioides, и повече от 30 различни растения арабика, включително проба от 1700 г. - от Природонаучния музей в Лондон.

Изследването е публикувано в списание Nature Genetics.

Популацията на растението арабика е било доста колебливо в продължение на хиляди години, преди хората да започнат да го култивират, процъфтявайки през топлите и влажни периоди и страдайки през сухите.

Днес растениятата, от които се добива кафе арабика са по-уязвими към болести, което причинява милиарди долари загуби всяка година. Изследователите са проучили състава на един сорт арабика, който е по-устойчив на болести, подчертавайки части от неговия генетичен код, които биха могли да помогнат за защитата на растението.

Проучването на миналото и настоящето на арабика може да даде представа за поддържането на кафеените растения здрави – и чашите кафе пълни – за бъдещите ранни сутрини.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии