1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

„Стотици матраци плуват в река Струма“: България вече има площадка за рециклиране (ВИДЕО)

„Стотици матраци плуват в река Струма“: България вече има площадка за рециклиране (ВИДЕО)

Днес, след 3 години борба, вече има изградено депо за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци

 

„Вчера говорих с фирма, която почиства Струма. Казаха, че е пълно с матраци в река Струма“, казва Гена Събева, създател на иновативен за България проект за подготовка за рециклиране и повторно използване на матраци на първата такава площадка в с. Петърч, община Костинброд.

Наричат Гена Събева „майката на матраците“, не просто, защото от години се занимава с борса за матраци, а и защото със страст е „хванала под мишница“ идеята да намали замърсяването, предизвикано от едрогабаритния отпадък. А всъщност освен в Струма матраците „плуват“ и на всеки ъгъл на улиците в София.

Днес, след 3 години борба, вече има изградено депо за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матрацикоето има за цел едрогабаритните битови отпадъци, в частност матраците, да бъдат намалени до минимум чрез повторното им използване след обработка и чрез рециклиране на съставните материали, които го позволяват.

За момента на мястото матраците се разглобяват механично, защото всичко е изключително ново. Подобна технология няма нито другаде в България, нито на Балканите.

Идеята е при втората употреба един матрак да стигне цена от близо 100 лв., а основните клиенти ще бъдат от неправителствени организации, центрове за настаняване и места, занимаваща се с благотворителна дейност. 

Големият проблем по думи на Събева е, че магазините все още нямат ангажимента да взимат използваните матраци от дома на клиентите си и да ги носят директно на площадката за рециклиране, а очакванията са общините да се включат по-отговорно в инициативата, а само сухите и чисти матраци могат да бъдат рециклирани.

Но колко голям всъщност е проблемът?

Знаете ли, че около 350 000 матрака до този момент запълваха клетките на депата за смесени битови отпадъци в България годишно, като разлагането им може да отнеме до 600 години.

Ако трябва да бъде измерено с нещо, количеството стига обема на Народния театър. И всичко това за продукти, напълно годни за рециклиране и част от тях със сигурност годни за повторна употреба. Съставните части на останалите, които не могат да бъдат дизенфекцирани и повторно използвани, могат да бъдат градивни за производството на вторичен продукт:

 

  • Дървесина – обикновено тя е в рамка при еднолицевите и плоскост от ОСБ. Този материал може да се рециклира и да се използва за направата на ПДЧ. Рециклират се на 100%; 
  • Стомана – това са пружините в ядрото на някои матраци. Те са от телове с дебелина до 2 мм и заемат голям обем. Необходимо е да се пресоват и оформят в бали. Рециклират се на 100%; 
  • Нетъкан текстил – в повечето случаи е закрепена към друг материал и е трудно отделянето й. Подлежи на енергийно оползотворяване в лицензирани съоръжения; 
  • Силиконова вата – в повечето случаи е закрепена към друг материал и е трудно отделянето й подлежи на енергийно оползотворяване в лицензирани съоръжения; 
  • Мебелен иглонабит филц – възможно е рециклирането му в нов такъв;
  • Полиуретан – замърсен полиуретан. Полиуретанови елементи от матрака с прикрепени към тях други материали или силно замърсени. Може да се оползотворят енергийно на 100%; 
  • Чист полиуретан – чистият полиуретан, който няма залепени други материали, може да се рециклира по два основни метода.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии