1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

ESG
 

На западния бряг на река Нил в Гиза, мъже и жени са заети с почистването на реката. Те са част от инициативата veryNile, проект, стартиран през 2018 г., за събиране на пластмасови отпадъци и повишаване на осведомеността за важността на опазването на околната среда, казва Affrica News.

Снимка: Reuters

Екипът разработва средства за рециклиране и преработване на твърди отпадъци чрез партньорства с местни заинтересовани страни. Огромната конструкция с тегло над 7500 кг е издигната от доброволци с пластмасови отпадъци.

„Избрахме да построим пирамида като огромен египетски символ, обяснява Фарах Абд Елбакей. Построихме пирамида от пластмаса, събрана от Нил, за да покажем на хората мащаба на проблема."

Снимка: Reuters

Доброволецът разкрива, че "отдавна" не е правено толкова голямо събиране на пластмаса - повече от 100 хил. кг."

„Прекарахме 3 години в почистване на Нил, купувайки пластмаса от рибарите, които я събират, пластмасата повече от рибата, казва доброволецът Хана Фарук. Пластмасата може да остане в Нил стотици години, без да се разпадне.“

Снимка: Reuters
Прекъсване на риболовния бизнес

250 хил. бутилки, съставляващи пирамидата, представляват "45 дни работа, извършена от 6 рибари". Те ще бъдат рециклирани и превърнати в прежди за текстилната промишленост. Според проучване, споменато от Световния икономически форум, около 88-95% от цялата пластмаса в реките идва от само 10 реки, сред които са Нигер и Нил.

Снимка: Reuters

„Количеството риба не е толкова голямо, колкото беше преди, казва доброволецът Зейд Ехад. Рибарите участват в почистването на Нил, за да получат допълнителен доход, а наскоро извлякохме тонове пластмаса от Нил, което засяга живота ни, околната среда и всичко останало."

Снимка: Reuters

Събраната от рибарите пластмаса също се превръща в продукти като торбички.

Снимка: Reuters

Египет ще бъде домакин на следващата Световна конференция на ООН за климата (COP 27) през ноември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии