1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

ESG
 

На западния бряг на река Нил в Гиза, мъже и жени са заети с почистването на реката. Те са част от инициативата veryNile, проект, стартиран през 2018 г., за събиране на пластмасови отпадъци и повишаване на осведомеността за важността на опазването на околната среда, казва Affrica News.

Снимка: Reuters

Екипът разработва средства за рециклиране и преработване на твърди отпадъци чрез партньорства с местни заинтересовани страни. Огромната конструкция с тегло над 7500 кг е издигната от доброволци с пластмасови отпадъци.

„Избрахме да построим пирамида като огромен египетски символ, обяснява Фарах Абд Елбакей. Построихме пирамида от пластмаса, събрана от Нил, за да покажем на хората мащаба на проблема."

Снимка: Reuters

Доброволецът разкрива, че "отдавна" не е правено толкова голямо събиране на пластмаса - повече от 100 хил. кг."

„Прекарахме 3 години в почистване на Нил, купувайки пластмаса от рибарите, които я събират, пластмасата повече от рибата, казва доброволецът Хана Фарук. Пластмасата може да остане в Нил стотици години, без да се разпадне.“

Снимка: Reuters
Прекъсване на риболовния бизнес

250 хил. бутилки, съставляващи пирамидата, представляват "45 дни работа, извършена от 6 рибари". Те ще бъдат рециклирани и превърнати в прежди за текстилната промишленост. Според проучване, споменато от Световния икономически форум, около 88-95% от цялата пластмаса в реките идва от само 10 реки, сред които са Нигер и Нил.

Снимка: Reuters

„Количеството риба не е толкова голямо, колкото беше преди, казва доброволецът Зейд Ехад. Рибарите участват в почистването на Нил, за да получат допълнителен доход, а наскоро извлякохме тонове пластмаса от Нил, което засяга живота ни, околната среда и всичко останало."

Снимка: Reuters

Събраната от рибарите пластмаса също се превръща в продукти като торбички.

Снимка: Reuters

Египет ще бъде домакин на следващата Световна конференция на ООН за климата (COP 27) през ноември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии