1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Англичани гледат грах в бомбоубежище от Втората световна война

ESG

Zero Carbon Farms отглежда билки и салати в южен Лондон, в който няма площи и място за конвенционално земеделие

В подземно убежище от Втората световна война, където днес можете да чуете над главите си как тракат влаковете от лондонското метро, ароматните листа от кориандър се накланят към розовото сияние на LED крушки – експеримент за това как могат да изглеждат фермите в бъдеще.

Zero Carbon Farms отглежда билки и салати в Clapham, южен Лондон, гъсто населен район, в който няма площи и място за конвенционално земеделие. Мако хора знаят, но на 30 метра под земята се извиват километър тунели, а новите технологии са направила земеделието тук реалност.

Седем години след първата си реколта, компанията скоро ще удвои площта си за отглеждане, отговаряйки на силното търсене за своите грахови коренчета и рукола от големи британски търговци на дребно като Marks & Spencer и местни ресторанти.

Купувачите харесват свежестта на продуктите, които могат да бъдат в чинията в закусвалнята в рамките на два часа след откъсването им, както и пристигането им в града без натрупване на карбонови емисии във въздуха от дълго пътуване.

„Бъдещето е много, много светло за тази индустрия и мисля, че това, което наистина ще бъде основната опорна точка, е правилното прилагане на технологията“, каза главният производител на фермата Томазо Вермеир за Daily Sabah. 

Снимка: https://zerocarbonfarms.co.uk/

Вертикалното земеделие, името, дадено на производството на култури в поредица от подредени нива, често в контролирана среда, е бързо развиваща се индустрия с милиарди долари, насочени в проекти по целия свят.

То се разглежда като част от решението на предизвикателството за осигуряване на продоволствената сигурност, породено от увеличението на населението, когато изменението на климата и геополитиката застрашават доставките.

Но отглеждането с изкуствена светлина е по-енергийно интензивно от конвенционалното земеделие и високите производствени разходи са предизвикателство за вертикалните ферми по света.

„Това, което прави тази индустрия толкова вълнуваща и предизвикателна, е, че никой не я е успял“, каза директорът за бизнес развитие на Zero Carbon Farm Оливия О'Брайън.

Вградена изолация

Подземното разположение на фермата осигурява вградена изолация от студа. Компанията разполага с "виртуално частно окабеляване", доставяйки енергия от възобновяеми източници.

Цените на енергията се повишиха тази година, но Vermeir каза, че споразумението с доставчика, бизнес подразделението на Octopus Energy му дава по-добра цена, отколкото ако взема енергия от мрежата като други клиенти.

Селското стопанство тук използва 70-90% по-малко вода и 95% по-малко тор, отколкото обикновеното земеделие. Отглеждането се извършва целогодишно с по-бързи темпове.

Фермите с нулеви въглеродни емисии смятат, че имат предимство пред десетките други проекти за вертикални ферми, изникващи във Великобритания, поради своите устойчиви качества и дългогодишния си опит, който се надява да доведе до по-високи добиви от новото земеделско пространство.

Семената се засяват върху останки от килими и въпреки че в тази ферма няма почва, работниците носят униформа с гумени ботуши. В компанията работят 35 души.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии