1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Мъртвите мухи могат да се използват за производство на биоразградима пластмаса

ESG

Учените залагат много на това откритие

Мъртвите мухи могат да бъдат превърнати в биоразградима пластмаса, казаха изследователи. Откритието, представено на есенната среща на Американското химическо дружество (ACS), може да бъде полезно, тъй като е трудно да се намерят източници за биоразградими полимери, които нямат други конкурентни приложения, пише The Guardian.

„В продължение на 20 години моята група разработва методи за трансформиране на естествени продукти – като глюкоза, получена от захарна тръстика или дървета – в разградими, смилаеми полимери, които не остават в околната среда“, каза главният изследовател Карън Ули от Тексаски университет A&M.

Но тези естествени продукти се добиват от ресурси, които също се използват за храна, гориво, строителство и транспорт.

Ларвите на мухите съдържат протеини и други хранителни съединения, така че се отглеждат за храна на животни и разграждат отпадъците. Възрастните мухи обаче са по-малко полезни и се изхвърлят след краткия им живот. Екипът на Ули се опитва да използва тези трупове, за да направи полезни материали от отпадъчен продукт.

Изследователите открили, че хитинът, полимер на базата на захар, е основен компонент на мухите и укрепва черупката или екзоскелета на насекомите и ракообразните. Черупките от скариди и раци вече се използват за извличане на хитин. Изследователите казаха, че хитиновият прах, получен от мухи, изглежда по-чист от този от ракообразни и получаването на хитин от мухи може да избегне опасенията за някои алергии към морски дарове.

От продуктите за мухи екипът създаде хидрогел, който може да абсорбира 47 пъти теглото си във вода само за една минута. Този продукт може да се използва в почвата за обработваеми земи за улавяне на вода от наводнения и след това бавно освобождаване на влага по време на засушаване.

Ули каза: „Тук, в Тексас, постоянно сме в ситуация на наводнение или суша, така че се опитвах да измисля как можем да направим суперабсорбиращ хидрогел, който да се справи с това.“

Учените се надяват, че скоро ще могат да създават биопластмаси като поликарбонати или полиуретани от мухи, които традиционно се правят от нефтохимикали. 

Ули каза: „В крайна сметка бихме искали насекомите да ядат отпадъчната пластмаса като източник на храна, а след това ще ги съберем отново и ще съберем компонентите им, за да направим нова пластмаса. Така че насекомите не само ще бъдат източникът, но и след това ще консумират изхвърлената пластмаса".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии