1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Компаниите залагат все повече на социално и екологично управление (ВИДЕО)

 Компаниите залагат все повече на социално и екологично управление (ВИДЕО)

businessnovinite.bg с празнична селекция за ESG темите

Все повече бизнеси осъзнават своята отговорност и поемат ангажимент за по-устойчив и екологичен модел на работа.

Eкипът на businessnovinite.bg е подготвил специална селекция от вдъхновяващи истории на хора и компании, които са сериозно ангажирани с ESG политиките и имат отношение към борбата срещу климатичните промени. 

ESG измерителите могат да бъдат билет на компаниите за успехи в бъдещето. В това е категоричен Росен Иванов. 

Той е покорил много върхове в света на инвестициите и си е поставил цел - да завладее най-високите точки на бизнеса в Югоизточна Европа. Росен е основател на BlackPeak Capital. Компанията носи името Черни връх и това не е просто съвпадение. 

 

 

Росен е страстен планинар, но от години изкачва най-високите точки в бизнеса. Прави го заедно с компаниите, на които фондът за дялови инвестиции помага да се развиват и да бъдат лидери на световно ниво.    

Интересът на Росен към привличането на инвестиции и изготвянето на финансови анализи за региона започва в Букурещ, където работи за Procter & Gamble след като завършва Американския университет в Благоевград през 2000 г.    

 

 

Докато живее извън България, Росен се опитва да разговаря с изпълнителни директори на фондове и да ги убеждава да инвестират у нас. 

“Самият аз винаги съм искал да се прибера в родината си, от което съвсем естествено последва решението ми да създам компанията с идеята да подкрепяме тези, които потенциално биха инвестирали у нас”.  

 

Росен успява да ни мотивира и да ни накара да се замислим. Прави го и Блажка Димитрова, която променя живота си.
 
Снимка: Евгений Милов
Представете си я като момиче, което всяка сутрин...някога носи капеща мазна торба с отпадъци и се оглежда във витрина, но отражението й е толкова отблъскващо, че това поставя за нея ново начало. 

 

„В онзи момент много се притеснявах нещо да не капне на обувките ми. Докато вървях към кофата за боклук и виждайки това си отражение, разбрах, че не съм толкова готина, колкото си мислех тогава. И не заради дрехите, косата и грима, а заради начина, по който бях започнала да живея“, ни разказва тя. 

Снимка: Евгений Милов

Този шок кара Блажка, тогава още студентка, да прекара няколко безсънни нощи и дори да остави на страна изпит в университета за сметка на часове четене за принципите на нулевия отпадък.  

Снимка: Евгений Милов

Така, само няколко години по-късно, този нов начин на живот я провокира да създаде първия Zero Waste (нулев отпадък) ресторант в България – „Благичка“. 

Но тази история не е нито филм, нито приказка, нито кулинарно предаване с Гордън Рамзи. Тя е дълга борба с идеята, идеята, че дори да вярваш и обичаш нещо, не е достатъчна да доведеш всичко до края.  

Такива са и останалите ни ESG истории, които можете да намерите в сайта businessnovinite.bg. Не пропускайте и останалите епизоди от рубриката ни. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии