Катастрофалният случай с „Рана Плаза": Най-голямата трагедия в модната индустрия

Катастрофалният случай с „Рана Плаза": Най-голямата трагедия в модната индустрия

Случаят се превръща в една от най-мащабните трагедии по отношение на човешки жертви в историята

 

В ранната сутрин на 24 април 2013 г. над 3000 работници пристигат за поредния си работен ден в просторното 9-етажно шивашко предприятие "Рана Плаза", макар че ден по-рано са предупредени от властите да си останат вкъщи.

Снимка: Getty Images

При инспекция на фабриката в Бангладеш след подадени многократни сигнали Федерацията на индустриалните работници установява, че безопасността в 9-етажната сграда е компрометирана, а по стените има пукнатини.

На следващия ден, в час пик, сградата се срутва. От нея остава само първия етаж. Според официалните данни в този момент в сградата са се намирали 3122 служители. Сред загиналите най-много са работничките в шивашките фабрики и…техните деца.

Снимка: Getty Images

Всичко в този нормален работен ден се променя за минути. Катастрофата се превръща в най-мащабната по отношение на човешките жертви в историята и е сравнима единствено с атентатите в Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година.

„Покривът се срути върху нас. Имахме чувството, че падаме свободно към земята“, каза Афроза Бегум пред DW, припомняйки си събитията от 24 април 2013 г., когато трагичното срутване на сградата на шивашката фабрика в покрайнините на в столицата на Бангладеш, Дака, уби 1134 и рани най-малко 2500 души.

По това време Бегум работи като шивачка там, произвеждайки облекла за няколко световни модни марки.

„Петнадесет или повече от нас лежахме на купчина един върху друг. Драскахме по стените, викахме и търсехме спасение. Нямаше електричество, така че беше тъмно в рог“, каза тя, описвайки това като най-мъчителното преживяване в живота си .

Сградата е на девет етажа, като по данни на пожарната последните четири са изградени незаконно. Тя е собственост на Сохел Рана – по това време лидер на партията Авами Лига. В зданието се разполагат няколко шивашки фабрики, магазини и банка. Като цяло там се трудят ежедневно около 5000 човека.

Снимка: Getty Images
3-4 часа след срутването ООН предлага помощ на Бангладеш за издирването на оцелели, но правителството отказва.

След колапса много международни модни марки, които доставят дрехите си в Бангладеш, бързо обявиха създаването на две петгодишни споразумения за гарантиране на безопасността на работниците във фабриките за облекло. Споразумението за пожарна и строителна безопасност беше подписано за първи път през май 2013 г.

Това е правно обвързващо споразумение между собственици на фабрики, глобални профсъюзи и европейски марки за облекло като Inditex (Zara Oysho, Stradivarius, Bershka, Masimo Dutti) , Primark и H&M, което създаде програма за инспекция и саниране за смекчаване на рисковете за безопасността на пожарите, сградите I електричеството за работниците във фабриките в Бангладеш.

Текстилният сектор обаче е от решаващо значение за икономиката на Бангладеш - около 3500 фабрики за облекло представляват около 85% от годишniq износ от 55 милиарда долара, доставяйки много от най-добрите световни марки към западния свят, включително Levi's, Zara и H&M.

Почти всяка година страната става свидетел на масови улични протести на хиляди работници, настояващи за по-високи заплати, твърдейки, че заплащането им ги кара да не могат да свързват двата края.

Демонстрациите принудиха властите да повишат минималната месечна заплата за шивашките работници от 8 000 така (70 евро, 75 долара) на 12 500 така. Но някои протестиращи казаха, че увеличението от 56% е твърде малко и поискаха минимум 23 000 таки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст