1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Денис Иванов: Създадохме пречиствател с водорасли, който може да промени въздуха в София (ВИДЕО)

Денис Иванов: Създадохме пречиствател с водорасли, който може да промени въздуха в София (ВИДЕО)

Микроводораслите са отговорни за до 80% от кислорода, който дишаме

 

Преди 3 години, когато Денис Иванов все още учи архитектура в УАСГ, получава възможността да замине за Дания, където да следва магистърската програмата „Архитектура и екстремни условия“. Студентите от тази програма са изпратени на различни екстремни локации по света, а задачата е да решат екологичен и социален проблем на мястото, на което попаднат.

Снимка: Евгений Милов

Денис открива разработка на друг негов колега, който няколко години по-рано създава арт инсталация с идеята да подобри качеството на въздуха на един магазин в Китай. Това откритие запалва любопитството на госта ни по аквакултурите и водосраслите, а само няколко месеца по-късно се записва на състезанието „Академия за визионери“, където се запознава със съоснователя на VODORASLO Моника Димитрова. В началото конкуренти, двамата откриват взаимен път към проектите си и създават прототип на устройство, подобряващо качеството на въздуха в комплект от типа „Направи си сам“ за ученици. По-късно, след неуморни часове работа, се ражда и първият пречиствател за въздух, работещ с помощта на микроводорасли.

Снимка: Евгений Милов

Според Денис в България въздухът, за съжаление е мръсен, но на първо място трябва да се научим да различаваме качеството на въздуха вън и вътре.

Снимка: Евгений Милов

„Нашето устройство е ориентирано към качеството на въздуха вътре, тъй като в повечето случаи то е до 5 пъти по-некачествено от това отвън. Когато и отвън не е качествен въздухът, когато се опитваме да проветрим, тогава наистина имаме проблем“, казва Денис за bTV Бизнес Новините и допълва, че проблемите с въздуха са невидими докато не стане твърде късно.

Докато стигнат до финалната форма на пречиствателя, двамата основатели и техният екип от биолози минават през 10 до 20 прототипа от различни форми и 3-4 версии на окончателния вариант с малки подобрения

Снимка: Евгений Милов

„Минахме през доста дизайни, за да установим форма, която би била здрава, устойчива и стабилна, защото в нея все пак има течност. Трябва да бъде и лесна за употреба, т.к. самите водорасли трябва да бъдат сменяни на няколко седмици“, казва още той.

Ако си мислите, че става въпрос за онзи тип водорасли, който сте свикнали да виждате по плажовете у нас, ще трябва да ви разочароваме. Всъщност става въпрос за микроскопични водорасли – аквакултура, или с други думи „планктон“, който може да бъде видян само под микроскоп. Самите водорасли, които са под формата на клетки, фотосинтезират в пъти по-бързо в сравнение със земните растения – дърветата, тревата и това генерира кислород.

„Микроводораслите са отговорни за до 80% от кислорода, който и в момента дишаме. Природата го е измислила преди 3 милиарда години. Ние просто му даваме форма и дизайн. Това, което пречистваме са газове като въглероден диксид, азотни окиси, серен диоксид от автомобилната индустрия и промишлеността. Имаме и нанофилтърна мембрана, която хваща и фин прах, алергени и полени“, добавя Денис Иванов.

Снимка: Евгений Милов

Ако се чудите дали, за да фотосентизират тези водораслите имат нужда от светлина и дали трябва да ги държим само в светли помещения, отговорът е „Не“.

Пространствата, които могат да се пречистят с едно устройство са големи около 30 кв.м, а във вариантите за офиси, няколко устройства се навързват заедно.

Снимка: Евгений Милов
Очаквайте ЧАСТ 2 от разговора ни с Денис УТРЕ, когато ще ни разкаже за още едно приложение на микроводораслите!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии