1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

ЕС ще забрани продажбата на хладилници с фреон

ESG

Постигнато е споразумение, според което ЕС ще прекрати напълно употребата на флуоровъглеводородни газове (HFC) като фреони и др. до 2050 г.

Европейският съюз постигна споразумение днес за намаляване на използването на супермощни парникови газове в хладилници и климатици, като част от по-широките планове на ЕС за намаляване на вредните емисии, информира БТА. 

Преговарящите от страните от ЕС и членовете на Европейския парламент постигнаха споразумение относно законодателство, според което ЕС ще прекрати напълно употребата на флуоровъглеводородни газове (HFC) като фреони и др. до 2050 г. 

"Такива вещества имат силно отрицателно въздействие върху екологичното здраве на нашата планета и трябва да бъдат премахнати постепенно. Споразумението е важна стъпка към нашата обща цел за борба с изменението на климата", каза испанският министър на климата Тереса Рибера. 

Разговорите за това как да се намали употребата в Европа на флуорсъдържащи газове - изкуствени газове, използвани като хладилни агенти в термопомпи и хладилници, както и аерозоли и пяна - започнаха по-рано тази година. Сделката постепенно ще доведе до забрана на продажбите на продукти, съдържащи такива вещества, с различни срокове за различните продукти; от 2035 г. например ще се прилага пълна забрана за използването им в сплит климатици и термопомпи.

"Флуорсъдържащи газове са сравнително неизвестни, но имат огромно въздействие върху климата. С днешното споразумение ние гарантираме, че бързо ще се отървем от тези супер парникови газове", каза нидерландският евродепутат Бас Айкхаут, водещият преговарящ на Европейския парламент по законодателството. 

Все още е необходимо официално одобрение от мнозинството законодатели и държави в ЕС, но тази стъпка обикновено е формалност при предварително договорени сделки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии