По-малко, но все така качествена лавандула тази година

БГ Бизнес

Маслото се търгува по 80 лева за килограм

Жътвата на лавандула е в разгара си. Тази година кампанията по прибирането закъсня с близо месец заради лошото време. Стопаните ще добият по-малко лавандулово масло, но пък са доволни, че качеството се запазва.

През последните години има бум в отглеждането на лавандула. Причината е в парите, които се печелят. За сравнение, ако от зърнопризводство може да се спечели до 100 лева от декар, от лавандулата се взимат три пъти повече пари – до 300 лева от декар.

Стефан Иванов отглежда около 600 декара с лавандула около Чирпан и Казанлък. Дъждовете и липсата на достатъчно горещи дни тази година са му донесли по-малки добиви.

„Заради лошото време някои колеги не прецениха, че самата лавандула по-бавно ще узрее ,прибързаха и извадиха лоши добиви. Годината е специфична ,трябва да се изчака да узрее самият цвят”, коментира той.

Въпреки че прибирането на лавандулата е изцяло механизирано, на места се налага да се ползва и ръчен труд. Работата се върши със сърпове. Един добър жътвар прибира около 200 килограма лавандула.

В дестилерията в чирпанското село Зетьово до момента са преработили около 240 тона лавандулов цвят. Миналата годината лавандуловото масло е достигнало цена от 100 лева за килограм, сега се търгува по 80

„Маслото специално при нас е с около 3-4 процента по-малко от миналата година заради това, че няма достатъчно опрашване на цветовете”, посочва един от съдружниците в инсталацията Слави Стайков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст