1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4

Лихвите ще падат и през 2015 г.

Финанси
 

Ефектът от отрицателните лихви по депозитите постепенно се просмукват и в България

Лихвите в България продължават да падат и през 2015 г., прогнозира Централната банка. Ефектът от отрицателните лихви по депозитите, които Европейската централна банка въведе преди месеци, постепенно се просмукват и в България.

Рекордно ниска е доходността от влоговете - 1,5% - 2,5%. Тенденцията ще се запази и догодина - едната от причините за резкия спад е изключването на КТБ от системата и отпадането на изкуствено високите лихви, поддържани от банката.

Резултатът от многото пари в трезорите – лихвите по кредитите също ще паднат с до 1% прогнозират анализаторите. Така някои от ипотечните заеми ще паднат да 5.5%, потребителските ще варират между 7 и 11, а бизнес заемите ще паднат до 4.5 на сто лихва.

Че лихвите по ипотечните кредити са паднали прави впечатление и на Светлана и Николай Петкови. От скоро са семейство и решават, че им трябва по-голям апартамент.

„От около 3 месеца търсим активно. Надявам се да е с добра локация и добро разпределение на стаите, казва Светлана.

За целта продават старото си жилище, изплащат ипотеката му предсрочно и теглят нов заем. Банката не им начислява наказателна такса, но с разочарование установяват че за 8 години са изплатили едва 3500 лева, от стария си кредит за 68 000 лева.

„Сега лихвените нива са по-ниски от преди половин година. Старият апартамент също беше с кредит и ако трябва да сравня лихвите - разликата е с 2% което не е малко”, допълва и Николай.

Докато търси мечтания дом, младото семейство забелязва, че в последните месеци цените на имотите са тръгнали нагоре.

„Има раздвижване. Хората са доста по-решителни, по-бързо взимат решение. Цените са стабилни, но продавачите са склонни на по-малко отстъпки”, обяснява брокерът Радослав Диков.

Според анализаторите заради ниската доходност от депозитите търсенето на имоти ще се засили през новата година. А до 3 години - ипотечните заеми у нас вече няма да са най-скъпите, а ще достигнат средните нива в Европа от около 4.5%.

„Банките се променят и колкото по-добро е досието ни, толкова по-добри лихви можем да получим. Доброто кредитно досие може да бъде опетнено от натрупани кредитни дългове, които изяждат вече голяма част от доходите на хората и трудно биха могли да бъдат коректни с нови кредити”, казва Тихомир Тошев, който е кредитен консултант.

Анализаторите предупреждават, че при забавяне на вноска по стар заем с над един месец, евентуален нов кредит може и да се окаже по-скъп за нередовния клиент отколкото масовите оферти на банките.

Статистиката показва, че домакинствата предпочитат да не теглят нови заеми, а по-скоро да изплащат стари кредити.

Надеждите са през новата година ниските лихви да стимулират по-скоро бизнес кредитирането. За целта обаче са необходими добри бизнес планове и желание за инвестиция в България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Габриела Тодорова: Стотици българи вече притежават имот в Дубай и техният брой продължава да расте

Габриела Тодорова: Стотици българи вече притежават имот в Дубай и техният брой продължава да расте

Собственичката на инвестиционна фирма за недвижими имоти в Дубай разкрива пред bussinesnovinite.bg основните тънкости на имотния пазар в Дубай, какъв е профилът на българина, търсещ жилище или офис там

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии