1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Pandora пуска колекция с диаманти, създадени в лаборатория

Блясък
 

Брандът има за цел да привлече по-младите купувачи

Най-големият производител на бижута в света Pandora пуска колекция с диаманти, произведени в лаборатория. Първата серия на бижута с неизкопаеми скъпоценни камъни ще бъде пусната този месец в 269 обекта в САЩ и Канада, както и онлайн.

Базираната в Копенхаген компания обяви миналата година, че спира да продава добити диаманти. Брандът се надява да привлече по-млади купувачи с по-евтини и по-устойчиви камъни, които „гарантирано не идват от конфликтни зони“.

„Създадените в лаборатория диаманти са също толкова красиви, колкото и добитите, но са достъпни за повече хора“, каза главният изпълнителен директор Александър Лацик в изявление.

Проучване на Bain & Company показва, че лабораторно отгледаните диаманти бележат ръст в търсенето и спад в цените в сравнение с добитите по естествен път. Дори компании като De Beers и Swarovski са провокирани да прекратят своята десетилетна политика на избягване на синтетичните методи в бижутата си.

Производството на отгледани в лаборатория диаманти е енергоемко, но от Pandora твърдят, че в своята дейност ще разчитат на възобновяема енергия. Скъпоценните камъни ще бъдат направени с помощта на технология, при която въглеводородна газова смес се нагрява до 800 градуса по Целзий, стимулирайки отлагането на въглеродните атоми върху малък диамант, който расте в кристал слой по слой.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии