Музикалният каталог на Queen отива при Sony Music за милиарди долари

Музикалният каталог на Queen отива при Sony Music за милиарди долари

Сделката сама по себе си е сложна, защото Queen вече бяха продали правата върху записите за Северна Америка на Disney

 

„The Show Must Go On“ (Шоуто трябва да продължи...)

Рок групата Queen обяви за продажба правата върху своите хитове – на цена от 1 млрд. паунда (1,185 млрд. евро), като според медиите в индустрията Sony Music са спечелили сложната сделка.

Снимка: Getty Images

We Are the Champions е една от най-известните песни на английската група Queen. Тя е създадена през 1977 г. и все още се свири и пее на церемонии по награждаване на спортни събития. Това продължава да носи хонорари за музикантите до ден днешен.

Ако пазарът на музикални права беше спортно състезание, Queen сега можеха да си пускат We Are the Champions на себе си, защото очевидно те са на път да поставят нов рекорд за най-висока сума на продажби за музикален каталог на изпълнител.

Снимка: Getty Images

Variety съобщи, че Sony Music е в процес на закупуване на правата върху каталога на Queen за един милиард британски лири.

Фактът, че Брайън Мей, Роджър Тейлър, Джон Дийкън и наследниците на починалия през 1991 г. певец Фреди Меркюри, може да са готови да продадат правата върху музиката си за такава сума, отдавна се обсъжда в индустрията.

Снимка: Getty Images

Първоначално лидерът в индустрията Universal Music беше смятан за фаворит. Все пак Universal притежава музикалната компания EMI Music от 2011 г., с която Queen работят от началото на кариерата си. Но в края на май 2024 г. се заговори, че Sony Music ще купи каталога. Съответно Sony работи и върху привличането на допълнителен инвеститор, който да поеме сделката.

Снимка: Анимато Мюзик/Universal Music Group

От няколко години насам се харчат големи суми пари за правата върху музиката на изпълнители, доказали се като дългогодишни фаворити през годините. Според списание Billboard, Sony е платила най-малко 600 милиона долара за половината права върху каталога на Майкъл Джексън през февруари. Боб Дилън раздели музикалното си наследство: правата върху записите отидоха при Sony за между 150 и 200 милиона долара, а правата върху композициите при музикалния издател Universal за около 300 милиона долара.

Sony Music все още не иска да потвърди сделката с Queen, но според Variety това не е изненадващо: музикалният филиал на японската компания никога не е обсъждал официално предишните големи придобивания.

Според Hits Daily Double, друга заинтересована страна все още е била в преговори за продажба дълго време и се твърди, че е предложила 900 милиона паунда.

Сделката, сама по себе си, е сложна, защото Queen вече бяха продали правата върху записите за Северна Америка на Disney.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст