1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кой нoминиран за "Оскар" филм е с най-голям бюджет и кой с най-малък?

Кой нoминиран за "Оскар" филм е с най-голям бюджет и кой с най-малък?

До присъждането на наградите остават броени дни

През януари Академията за филмово изкуство и наука, която всяка година присъжда наградите "Оскар" обяви номинациите си. Сред заглавията, които тази година ще се борят за най-престижната награда са "Опенхаймер", "Барби", "Клети създания" и "Убийците на цветната луна". 

Ето номинираните филми и кой с какъв бюджет е създаван:

„American Fiction“ на Джефри Райт досега е спечелила 8 милиона долара в страната срещу производствения си бюджет от около 20-25 милиона долара преди маркетинговите разходи. Ограниченото издание на „American Fiction“ е добро и дава обещаващи надежди на създателите. Филмът се нуждае от около 40-50 милиона долара в боксофиса да стане успешен филм.

С бюджет от около 6,6 милиона долара, "Anatomy of a Fall" спечели пет номинации за Оскар, включително за най-добра актриса за Сандра Хюлер. Той също така спечели титлата за най-рентабилния кандидат за най-добър филм. Премиерата на Anatomy of a Fall беше на 76-ия филмов фестивал в Кан на 21 май 2023 г., където спечели Златна палма и наградата Palm Dog.

Първоначалният бюджет на филма "Barbie" е бил приблизително 100 милиона долара. Въпреки това, с течение на времето, той стабилно ескалирал до 145 милиона долара.

Произведен с отчетен бюджет от около 70 милиона долара, The Holdovers спечели смесени отзиви и спечели 55 милиона долара в глобалния боксофис. Сравнително силното представяне на The Holdovers в кината е окуражаващ знак за по-малки издания, за които се смяташе, че са били силно засегнати от пандемията. 

Killers of the Flower Moon („Убийците на цветната луна“) е силен претендент за Оскар. Филмът е продуциран с отчетен бюджет от 200 милиона долара, което го прави вторият пореден филм на Скорсезе след "Ирландеца", който струва тази огромна сума. Той е адаптация на едноименната книга, написана от американския журналист Дейвид Гран през 2017 г.

Maestro ("Маестро")е американски биографичен романтичен драматичен филм от 2023 г., който се фокусира върху връзката между американския композитор Леонард Бърнстейн и съпругата му Фелисия Монтеалегре. Режисиран е от Брадли Купър по сценарий, който той написа с Джош Сингър. Бюджетът му е 80 милиона долара.

Oppenheimer ("Опенхаймер")е спечелил 717,8 милиона долара, включително 285,2 милиона долара в страната и 432,6 милиона долара в международен план, надхвърляйки далеч отчетения бюджет от 100 милиона долара.

"Past Lives" ("Минали животи") е американски филм от 2023 година на режисьора Селин Сонг. Филмът проследява романтичната любов на корейски ученик и ученичка в продължение на 24 години и как се разделят, всеки живеейки своя живот. Бюджетът му е 12 милиона долара. Филмът е дебютът на режисьорката Селин Сонг и може би е най-добрият филм на годината.

"Poor Things" ("Клети създания“) е научнофантастична черна комедия от 2023 г. на режисьора Йоргос Лантимос по сценарий на Тони Макнамара. Филмът получава множество награди и номинации, включително "Златен глабус" и „БАФТА" за най-добър филм, както и рекордни 11 номинации за Оскар. Бюджетът му е 35 млн. долара.

The Zone of Interest ("Зона на интерес")е исторически драматичен филм от 2023 г., написан и режисиран от Джонатан Глейзър, базиран на романа на Мартин Еймис от 2014 г. Той е копродукция между Обединеното кралство и Полша. Той спечели три награди „БАФТА" (включително за филм, който не е на английски език) и беше номиниран за пет награди Оскар (включително най-добър режисьор и най-добър филм) и три награди Златен глобус. Бюджетът на филма е 15 милиона долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии