1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

SAG-AFTRA: Защо и как започна SAG, най-важната организация за актьорите?

SAG-AFTRA: Защо и как започна SAG, най-важната организация за актьорите?

Без слава, без бляскави партита. Имало е време, в което да си актьор е било просто работа

Съкращението SAG идва от Screen Actors Guild, една от най-важните организации за гилдията на актьорите в света.  

Ако сте учили историята на Америка или историята зад Американската борса, знаете, че 1920-те са били период пълен с иновации, културен и обществен прогрес и капиталистически бум. Историците наричат този период "Ревящите двадесет" или „Бурните двадесет“ заради бързата промяна.

Снимка: Reuters

20-те години на миналия век са периодът, в които радиото започва да става популярно. Като резултат, повечето американски домакинства се сдобиват с такова до 30-те години на миналия век. Преди телевизията и интернетът, радиото е един от най-консистентните източници на забавление и информация - от комикс-драма сериали до политически шоута.

Автомобилите също бавно започват да стават осовния метод за транспорт, като Ford Model T се превръща в един от най-известните автомобили в света.

Снимка: Getty Images

Жените започват да се наслаждаваха на повече граждански свободи, когато и 19-ата поправка им позволява да гласуват и в резултат на това перспективата на политиците се променя, тъй като сега те получават различен сегмент върху който да се съсредоточат. И, разбира се, има кино.

През 20-те години на миналият век киното е революционно. Кино индустрията няма кой знае какво в началото, просто черно-бял екран с „картички“ показващи какво говорят героите и малко музика. Със създаването на цветни филми и по-напреднала аудио технология, филмите се превръщат в нещо по-изкушаващо. И ако нещо е просто, евтино, и се консумира лесно, тогава ще привлече много хора. Киното процъфтява, холивудските режисьори заживяват в имения, хиляди хора получават ново забавление.

Всички са щастливи.

Освен актьорите.

Снимка: Getty Images

Всички знаят, че в ранните дни на киното актьорите работят с неблагоприятни договори и тонове задушаващ контрол от Холивуд.  

Снимка: Getty Images
Джуди Гарланд (родена с името Франсис Етел Гъм) е легендарна актриса, най-известна с ролята си на Дороти Гейл във филмът от 1939 г. "Магьосникът от Оз". Музеят на Джуди Гарланд заявява, че тя е променила името си през 1934 г. по предложение на комика Джордж Джесъл, вярвайки, че това е по-добро име за една актриса. Biography.com казва, че на Гарланд постоянно са били предписвани "хапчета пеп" (амфетамини) и барбитурати, за да се справи с работния си график, завършвайки с тежко пристрастяване, което в крайна сметка води до смъртта ѝ. Натискът от студията я кара да изпадне в дълъг период на депресия. Известна с постиженията си в кино индустрията, Гарланд се използва като ранен пример за чудесата и опасностите на Холивуд.

Има много статии онлайн, цитиращи хищническата природа на ранния Холивуд. Има време, когато да си актьор е било работа, нищо повече. Без слава, без бляскави партита. Свършвате си работата. Получавате си заплатата. След това си плащате сметките. Готово.

Голямата депресия е нещото, което разрушава живота на стотици хиляди хора, дори този на елита в Холивуд.

Какво става? Фондовият пазар се срива. Цените скачат до небето. Много хора не могат да си позволят да покрият дори най-основните си нужди. Хиляди хора губят работата си и вече едвам успяват да издържат семействата си. Хората започват да гледат на банките и бизнесмените с горчива омраза. И в средата на хаоса, Холивуд решава да действа.

Договорите преди Голямата депресия са кофти, но стават направо експлоататорски по време на този период. През 1931 г. холивудските студия намаляват заплатите на актьорите, за да спестят разходи. И да, рециклират материали от други филми, което е драстичен опит да продължат да работят в среда на бързо намаляващи перспективи. Повече актьори идват в Холивуд, за да изкарват прехраната си, така че конкуренцията постоянно нараства сред нестихващия финансов ад.

Организацията SAG е създадена през 1933 г. с цел защита на интересите на актьорите. SAG е по същество един от профсъюзите в Холивуд, като води кампании за справедливи договори, справедливо заплащане, справедливо работно време  справедливи условия на труд. Оттогава SAG се превръща в официална организация гилдия за много актьори и с тяхната помощ, Холивуд бавно започва де се превръща в гигантът, които познаваме днес.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии