1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Къде може да ядете ципура срещу $20 и да се подстрижете за $25 (ВИДЕО)

Кои са най-скъпите градове в света за 2022 г.? (2 част)

 

Хонконг, Ню Йорк, Женева. Това са трите най-скъпи града за живеене в света за 2022 г. Кои обаче допълват останалите три места в Топ 6? Ние сме тук, за да ви дадем точните отговори, а преценката дали да стегнете багажа и да ги посетите остава на вас и… на онова, което имате в джоба и в банковата си сметка.

4. Лондон

Площ: 1572 km² 
Население: 8,982 млн. души (2019 г.)  

Валута: британски паунд

Ех, този Лондон! Мечта за милиони! Мащабен финансов център, който заедно с Ню Йорк си поделя първото място в света по този показател. Само за справка: лондонската фондова борса е най-голямата в Европейския съюз! Повечето от половината Топ 100 компании в Обединеното кралство и над 100 от Топ 500 компании в Европа са със седалища именно в Лондонското Сити.

Лондон е посещаван ежегодно от 30 милиона туристи, а приходите му от тази сфера възлизат на около 15 млрд. британски лири. Лондон – град с гигантска история, домът на „Биг Бен“, на Бъкингамския дворец и червените двуетажни автобуси.

Снимка: iStock

Всичко е скъпо в този Лондон. Разходите ви за отопление, вода, електричество, интернет и телевизия ще ви излязат около 300 паунда месечно, но преди това е добре да обсъдим цените на наемите: може да плащате по 4000 паунда, ако искате да сте баровец, който обитава апартамент в Лондонското сити. Може да минете и с половината, ако изберете по-скромен район. За да си купите жилище в центъра на града ще трябва да намерите отнякъде едни минимум 15 млн. паунда, а в покрайнините – около половината на тази сума.

Огромен разход е да пратите детето си в частно училище. Това означава, че годишно може да си позволите такса от порядъка на 20 000 паунда. В супермаркета пък най-евтини са марулите – под 1 паунд, както и картофите – горе-долу със същата цена.

 

Снимка: iStock

5. Токио 

 

Площ: 2194 km² 
Население: 13.96 млн. души (2021 г.)  

Валута: японска йена

Токио е един от трите финансови центъра в света, заедно с Ню Йорк и Лондон. В него се намират седалищата на някои от най-известните инвестиционни и застрахователни компании на планетата. Токио е сам по себе си център на транспортната, издателската и телевизионната индустрия. Токийската фондова борса е най-голямата в Япония и втора в света. През 2012 г. градът бе определен като най-скъпия за чужденци на планетата, а само преди година бе домакин на летните олимпийски игри.

Снимка: Reuters

Средната заплата месечно в Токио е под $3000, но половината от тях ще давате за наем, ако няма къде да живеете. Имайте предвид и че става въпрос за едностаен апартамент от максимум 40 квадрата.

Снимка: Reuters

Една бира вечер за отпускане в местен пъб ще ви коства $5, чаша капучино $4, сандвич за обяд 7, а луксът да вечеряте в ресторант - $40. Таксито ще ви таксува по $30 на всеки 8 км, билет за кино ще струва на бюджета ви $15, но четири пъти повече месечно ще ви излезе карта за фитнес. Очевидно и бизнесът на фризьорските салони процъфтява, защото обикновено мъжко подстригване е с цена $25.

Снимка: iStock
6. Тел Авив  

Площ: 52 km² 
Население: 435 855 души (2016 г.) 

Валута: израелски шекел

Тел Авив е най-скъпият град за живеене в Близкия изток. Това се дължи най-вече на поскъпването на израелската валута - шекела. Инфлацията в Тел Авив скача и продължава да скача до небесата. С пълна сила това важи за пазара на недвижими имоти: едностаен апартамент не може да се намери под $1 млн.

В кварталните магазини на сочените за уж „бедняшки“ райони вече няма шанс да си купите кофичка кисело мляко под $1, килограм ориз под $3, а една малка ципура ще ви излезе минимум $20. В ресторантите пък удоволствието да изпиете чаша вино ще измъкне от джоба ви минимум $10.

Транспортните разходи само за 2021 г. са скочили с 21%. Минимумът средства са издръжката на 4-членно семейство месечно надхвърля $4000, но в това число не са включени парите за наем. Сам човек, на който обаче не му се налага да плаща наем, не може да се оправи с под $1000.

Снимка: iStock

Израел обаче е държава на полюсите. Икономиката на тази страна е считана за една от най-неравностойно развитите в света, а причината е огромната разлика в стандарта на живот на местното население. На единия полюс са жителите на крайбрежната ивица северно от Тел Авив – там са концентрирани инвестициите във високотехнологичния сектор и средствата от Еврейската диаспора.

На другия полюс са палестинците с израелско гражданство (1/5 от населението – хора, които са третирани като втора ръка – б.а.) и ултра ортодоксалните евреи (те са слабо интегрирани на пазара на труда, а в същото време представляват 13% от населението на Израел – б.а.).

 

Според доклада на Лабораторията за глобално неравенство към парижкото училище по икономика за 2022 г., най-богатите 10% от жителите на Израел печелят 19 пъти повече от 50% от останалата част на гражданите на държавата, а нивата на неравенство са като в САЩ.

 

Тел Авив все пак е твърде специално място. Обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство, най-вече заради наличието на Яфо - един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение предлагащо неоценима гледка към безкрайните плажове с неотразима гледка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии