1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Великден във Враца: За килограм агнешко в магазина броим между 26 и 29 лв. (ВИДЕО)

Великден във Враца: За килограм агнешко в магазина броим между 26 и 29 лв. (ВИДЕО)

Скъпо агнешко, но от местни ферми?

 

Тръгваме на пазар с пенсионерката Надежда Зарчева от Враца. Току-що е получила допълнителните 100 лева за Великден заради малката си пенсия и от пощенската станция се отправя за агнешко към голяма верига магазини. Чула, че там агнешкото се предлага и за под 20 лева за килограм. 

Цени на агнешкото

“Сега отивам да си купя една агнешка плешка. за козунаци, яйца, плодове, зеленчуци, каквото трябва за великденската маса”, казва Надежда Зарчева.  

В кварталната месарница агнешкото е по-скъпо, не  съвсем прясно, незамразено, току-що доставено разфасовано от съседно село, уверяват собствениците.

Според Веселин Крумов българското месо е една идея е по-скъпо от вносното, но българите го предпочитат и то се разпознава по качеството и по цвета.

Цената от 28,50 за килограм стряска клиентите, но повечето купуват. Някои са се записали предварително и чакат с дни, за да не останат без агне за Великден.

„По-скъпо е, да, но си личи, че месото е свежо, ние днес купуваме, няма да купуваме всеки ден, агнешкото е това, за празниците“, казва Иванка Станиславова.

Цени на зеленчуците

На пазара в района на Враца варират чувствително и цените на зеленчуците. Маруля може да намерите за левче, но и за 70 стотинки, връзката лук върви между 50 и 80 стотинки. Репичките остават сравнително скъпи – лев и двайсет. Ако пък сте любител на доматите и краставиците, там цените са в пъти по-високи, но и за тях клиенти не липсват.

„Как си обяснявате разликата в цените на пазара, не знам, това би трябвало самите търговци да го обяснят, ние купуваме това, което ни се предлага, и търсим по-евтинкото, гаранция, че  за всеки е така“, казва Багра Димитрова.

Снимка: Ладислав Цветков

Дали цените ще продължат да падат и в седмицата до Великден, търговците не смеят да прогнозират, по-скоро обратното.

„Салатите ни бяха на лев и двайсет, сега са на левче, лукът ни беше на един и двайсет, сега е на 80 стотинки, падат цените, но имаме притеснения, че за празниците  цените ще се вдигнат отново, винаги покрай празниците се вдигат цените и това не зависи от нас“, добавя Соня Стаева, която е търговец на пазара.

Снимка: Ладислав Цветков
Яйцата за Великден

Най-голямата радост на клиентите е за яйцата, чиято цена е почти двойно надолу, но зависи и от размера, дали са домашни, както и дали ще си купите  няколко или цяла кора.

„За тези яйца, 30-35 стотинки е нормална цена, супер, аз мога и да си взема една кора сега“, казва купувачът Мирослав Евгениев.

Други пък само гледат и сравняват.

„Не купувам аз, домашно си имам, и зеленчуци, да, а агнешко, също, гледаме си“, Димитър Николов.

 

Козунак

Вносният козунак е скъп, а този от кварталната фурна – поне два пъти по-евтин. Половин килограм в тази струва три лева. Но ако е с много богат и различен пълнеж, във Враца козунакът  може и шест лева да стигне, докато стигне до магазина.

А пенсионерите като Надежда  разчитат и на децата, за да стъкмят трапезата. И казват, че е по-важно да има кой да седне около нея. Това няма цена!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии