1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Учим се от Хърватия как да влезем в еврозоната

БГ Бизнес

Колкото по-бързо приемем еврото, толкова по-добре ще се развива икономиката ни, смятат експерти

"Взехме закона за еврото в Хърватия, успяхме да проучим плюсовете и минусите по пътя към еврото в Хърватия, и предложихме на институциите у нас, за да не повтаряме грешките и да направим по-лесен и по-прозрачен прехода", обяви Диана Митева, председател на Асоциацията на банките в България, на кръгла маса, на която експерти и финансисти обсъждаха готовността на България за еврозоната.

По думите й колкото по-рано се присъединим към валутния механизъм и станем член на еврозоната, толкова по-бързо и успешно ще се развива българската икономика, защото ще бъде по-предвидима и по-видима за нашите европейски партньори. 

Това е процес, преминаване към изцяло ново законово платежно средство в България, това е дълбока трансформация на цялата макроикономика, посочи тя. Митева добави, че имаме голям плюс, че от 1997 г. българският лев беше "вързан" към германската марка, а после към еврото.

В главата си българите бързо обръщат лева в евро, това не е проблем за тях, но не могат да си представят какво представлява промяна на законовото платежно средство в една държава и колко сложен би могъл да бъде този процес, каза още Митева. 

Според бившия министър на икономиката Николай Василев, страната ни е била готова за приемането на еврото още през 2005 г. България е много готова за тази стъпка и отлагането й само вреди на икономиката ти, категоричен е той. 

"Не ни пречи инфлацията, не ни пречи дългът, пречи ни политическата воля за това решение. Хората, които говорят против еврото, те имат такава нагласа и ако един аргумент от защитата им отпадне, ще се хванат за друг", каза още Василев. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии