У нас има рекордните 80 000 "спящи" фирми

У нас има рекордните 80 000 "спящи" фирми

Всяко шесто предприятие миналата година е била "нулева"

 

В България има огромен брой "спящи" фирми. Това са фирми, които са регистрирани, но не работят и нямат приходи и разходи, или поне така твърдят собствениците и директорите им. Това се потвържава и от последната кампания за подаване на годишните отчети за 2023 г.,  която приключва на 1 юли. Данните дотук показват, че за всяко шесто предприятие миналата година е била "нулева", без дейност.

От Националния статистически институт съобщиха, че дни преди финала малко под половин милион предприятия (495 582) са представили необходимите документи. В това число влизат и работещи, и "спящи" фирми. Фирмите от втората група имат нулеви или символични приходи и разходи, пише "Сега".

Затова вместо отчети за дейността те подават само декларации, че са били неактивни (или че оборотите им за цялата година са били под 500 лв.). Оказва се, че до момента в НСИ са постъпили над 80 000 такива декларации - тоест всяко шесто предприятие е у нас е било без дейност през миналата година.

А реалният процент вероятно е още по-висок, защото ако фирмата вече е подала декларация за липса на дейност за 2022 г., няма нужда пак да декларира, ако е останала неработеща и през 2023 г. 

Не е тайна, че в България недобросъвестни "предприемачи" учредяват и регистрират фирми не за да развиват бизнес, а за да излъжат бюджета. Често точно такива кухи дружества се появяват по веригата в схеми за източване на ДДС или за измами с осигуровки. В немалко случаи "собственикът" е малограмотен, или не съвсем с ума си, а някой е използвал данните му, за да впише ЕТ или ООД, на което да стовари неплатени задължения към хазната или загуби.  

Бизнес Видео Подкаст