1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Фирма за летящи таксита получава одобрение от ЕС за своите електрически превозни средства

Фирма за летящи таксита получава одобрение от ЕС за своите електрически превозни средства

Компанията иска да започне търговски полети до 2025 г.

Германската фирма за въздушни таксита Lilium е получила регулаторно одобрение за проектиране и експлоатация на своите електрически превозни средства за вертикално излитане и кацане, съобщи компанията, цитирана от CNBC. 

Lilium получи "Одобрение за проектантска организация" от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз - лиценз със специални условия, който дава на компанията възможност да проектира и произвежда своите въздухоплавателни средства, без да са договорени и въведени официални правила за индустрията.

Аластър Макинтош, главен технологичен директор и ръководител на проектантската организация на Lilium, заяви, че одобрението на практика е "лиценз за работа" за фирмата.

"Получаването на одобрението на проектантската организация от EASA ни мотивира допълнително по пътя към комерсиализацията на революционния Lilium Jet", заяви Макинтош. 

Люк Титгат, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на агенцията на ЕС, заяви, че тя "определя правилните правила за експлоатация и се грижи за елементите на околната среда, включително шума, като, разбира се, гарантира спазването на високите стандарти за безопасност".

"В същото време внимаваме да не създадем пречки за навлизане на този нов пазар и работихме в партньорство с Lilium. Бих искал да поздравя Lilium за получаването на това одобрение на организацията за проектиране, което допринася за развитието на дейността на електрическата авиация в Европа", добави той.

Това е ключов етап за индустрията, която работи от няколко години, за да подготви такива превозни средства за комерсиализация. 

През последните години технолози и рискови капиталисти вкараха милиарди долари в предприятия, целящи създаването на летящи таксита - засега без особен успех.

В случая с Lilium превозните средства са насочени по-скоро към вътрешните междуградски пътувания, отколкото към полети между държави. Lilium Jet използва множество малки витла, задвижвани от електрически двигатели, които осигуряват подемна сила при излитане и кацане, както и тяга по време на полета.

След като бъде готов за търговски полети, Lilium Jet ще може да изминава 300 км за един час след едно зареждане - еквивалент на пътуване от Лондон до Манчестър в Англия, Великобритания.

Компанията Lilium, която е основана през 2015 г. от четирима приятели от Техническия университет в Мюнхен, Германия, иска да започне търговски полети до 2025 г.

Компанията е изправена пред силна конкуренция от страна на големите играчи в аерокосмическата индустрия Boeing и Airbus, както и германския стартъп Volocopter, който също работи по въздушно такси с вертикално излитане и кацане.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии