1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Това са най-нестандартните глоби на КАТ

БГ Бизнес

Вероятно за някои от тези неща не подозирате, че съществува глоба

 

Глоба за опръска пешеходец, за хвърлен фас от прозореца на колата и други подобни съществуват в системата на КАТ и има реална опасност за бъдете глобени за тези неща. 

Законът за движение по пътищата е може би най-нарушаваният закон в България. Само за периода 1 януари до 15 ноември 2022 г. са издадени 829 864 фиша, както и 924 859 електронни фиша за нарушение на скоростта.

Повечето шофьори са наясно какво може да им се случи, ако карат с превишена скорост, без колан или паркират неправилно. В закона обаче има и глоби за нарушения, които не са толкова известни, защото КАТ не толкова често ги налага. 

Глоба от 50 лв. може да отнесе шофьор, чийто автомобил е с кални или силно замърсени регистрационни табели. Същото важи и ако номерът е закрит по някакъв начин. 

20 лв. глоба, ако опръскаш пешеходец

Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът е длъжен да шофира с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците. Може би това е един от „мъртвите“ текстове в закона – съмнително е дали в практиката от последните години има издаден фиш или акт за такова нарушение. Принципно няма предвидена специална санкционна норма. Затова глобата е 20 лв. по общия текст на чл. 185.

Ако изхвърлиш от прозореца на колата си фас, чашка от кафе, някакъв друг предмет или си почистиш пепелника, може да получиш фиш за глоба в размер на 30 лв. Ако разпиляваш предмети или вещества и по този начин създаваш опасност за движението, санкцията е 150 лв.

Шофьорите много обичат на натискат клаксона, когато някой колега ги „издразни“ на пътя. Неправилно използван звуков сигнал в населено място може да ти донесе 10 лв. глоба, показва справка в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата".

Ако преминете неправилно през жп прелез пък може да бъдете глобени с от 20 до 150 лева.

В случай, че не спрете двигателя на автомобила, когато МПС е в престой или е паркирано, може да ви накарат да платите 50 лева. Изключение прави ситуацията, в която работата на двигателя е необходима за извършване на товарно-разтоварна или друга технологична дейност.

България се нарежда сред страните, които не толерират използването на антирадари, които смущават системите на Пътна полиция за засичане на превишената скорост. У нас това нарушение се санкционира с фиш за 50 лв. 

Ако организирате или участвате в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, може да бъдете глобени с 3000 лева.

150 лева е санкцията, ако не осигурите път за безпрепятствено преминаване на превозно средство, сигнализиращо със специален звуков и светлинен сигнал- линейка, полиция и други.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии