След опустошителните градушки: Каква част от българите застраховат домовете си?

След опустошителните градушки: Каква част от българите застраховат домовете си?

Средната цена на застраховките у нас е от 50 до 300-400 лв. на година

 

България е доста назад по показателя "дял на застраховано домашно имущество" в сравнение с всичките ни съседки от региона. Под 10 процента от домовете на българите са защитени със застраховка, като става въпрос обикновено за ипотекирани жилища. Това каза в интервю за БТА Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Снимка: bTV

Нина Колчакова изтъкна, че в страните от региона, които имат сходна застрахователна култура и традиция като българската, но бяха поразени от катастрофални наводнения няколко поредни години, застраховането на домовете вече е над 60 на сто.  

В Унгария застрахованите домове вече са 75 процента, в Полша - 60 на сто, в Чехия - 63 процента, в Словения - 66 на сто, в Хърватия - 25 на сто, в Румъния - 20 процента. В Турция застрахованите жилища са 14 процента, а в Гърция 15 на сто, по данни на АБЗ.

Снимка: bTV

Според Колчакова климатичните промени могат да повишат нивото на застраховане и в България. 

Такава тенденция вече се наблюдава в световен мащаб. Когато хората в рамките само на една седмица виждат по телевизията чудовищни наводнения, свлачища и опустошителни градушки във всички краища на света, си дават сметка че вече няма място, където климатичните промени да не са осезаема заплаха за собствеността и начина ни на живот. 

Застраховането е единственият съществуващ механизъм за финансово възстановяване след природно бедствие и все повече хора го осъзнават, посочи Колчакова.

Снимка: bTV

По думите й застраховката е единственият начин за земеделските стопани да защитят доходите си при природни стихии. 

На каква стойност са средните нива на застраховките?

Бизнес Видео Подкаст