1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

„Бонус-малус“: Ако си купите стара кола, ще наследявате цялото досие с щети (ВИДЕО)

„Бонус-малус“: Ако си купите стара кола, ще наследявате цялото досие с щети (ВИДЕО)

Ето основните промени в новата система, които трябва да знаете задължително преди да сключите "Гражданска отговорност"

 

България се готви за въвеждането на система, която да поощрява съвестните шофьори и съответно вдига застрахователната полица за онези, които често нарушават правилата. Системата бонус-малус беше одобрена от Министерски съвет.

Снимка: bTV Новините
Основни промени:

  • Всеки застраховател ще има собствени правила, по които ще изчислява премията по „Гражданската отговорност“ – кога да бъде по-ниска и съответно - по-висока спрямо стандартната. Тези правила ще са публични;
  • Ще се вземат предвид и щетите – това, което вече е заведено и официализирано.
  • Допуска се допълнителен критерий, като поведението на водача на пътя;
  • Щетите на автомобилите ще фигурират вече в единен регистър, който ще бъде достъпен за всички застрахователи. Т.е. независимо в коя компания изберете да застраховате автомобила си, останалата част от компаниите ще знаят какво сте извършили вие като собственик на автомобил със застрахователна полица. Така, ако си купите стара кола, ще наследявате досието със щети, като от това зависи и размерът на "Гражданската отговорност", която ще плащате.

По думи на Владимир Савов, зам.- председател на Комисията по финансов надзор, промяната в текстовете, които са обсъждани и преди години, относно „бонус-малус“, е факторът – поведение на водача на пътя. Тогава предложението е разкритикувано и отхвърлено, както от потребителите, така и от бизнеса. Парични затова е съмнението, че „със застрахователни средства може да се реши непряко застрахователен проблем, като поведението на водачите“.

Снимка: iStock

„Повечето хора тогава казаха: „Защо трябва да бъда глобен два пъти? Един път съм глобен като водач, затова, че съм нарушил закона по пътищата, и втори път съм глобен по Гражданската, без да съм нанесъл щета“, казва Савов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според експерта проблем е и, че във връзка с натрупаните нарушения на един водач, после при прехвърлянето на автомобила на друг „бонус-малус“ се води на автомобила, а не на водача.

Снимка: bTV
Ако си купим автомобил с история с няколко ПТП-та, това означава ли, че автоматично се прехвърлят на нас и ние трябва да наследим тази негативна история?

„Към момента не означава нищо“, казва той. „Става въпрос за отделни политики на застрахователите как те ще прилагат тази информация, до която имат достъп. ПТП-тата са важна част от историята на автомобила. В какви ПТП-та е участвал, през какви ремонти е преминавал. Може би е добре да го знаем, но дали застрахователите ще прилагат в пълнота тази информация, това предстои да се види“, казва той.

В ЕС системите „бонус-малус“ са изцяло базирани на щетите. Това ще бъде основата и на системата в България. На нашия пазар работят 16 компании, които предлагат „Гражданска отговорност“, така че на пазара има достатъчно конкуренция, за да може да се стигне до най-изгодните условия, добавя експертът.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии