1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Роден пекар обяви цената на баничката в евро

Роден пекар обяви цената на баничката в евро

Търговците притеснени как ще закръглят цените и ще връщат ресто след приемането на еврото

Макар да изглежда неясна датата на приемането на България в еврозоната, още отсега търговци изразиха безпокойството си, че при превалутирането ще се стига до случаи, в които цената ще е кръгло число и един евроцент, което означава, че ще трябва да връщат по 99 евроцента и това по думите им би ги затруднило, обявиха от "Ние, потребителите".

Димитър Бакалов, който има пекарна в Благоевград, каза, че ще има закръгляне на цените с приемането на еврото у нас.

"Може да има малък проблем, но той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лева, аз трябва да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лева много трудно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, но това са единични случаи", каза той.

Правилата и контролът ще зависят от държавата.

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в търговската мрежа? Това е основният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас догодина. 

От 27 държави в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е случаят в България към момента. Според икономисти няма риск заплатите на хората да бъдат намалени, защото те ще бъдат пресметнати според фиксирания сега курс на еврото.

В такъв случай, ако заплатата е 1000 лв., тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във фирмите у нас малко се говори за преизчисленията на заплатите и как ще бъдат променени те догодина. "Не се обсъждат тези работи. Като му дойде времето и часът, тогава вече ще се разбере всичко за какво става въпрос", коментира Здравко Кирилов пред БНТ.

Това води до много неясноти и въпроси. "Как би била изравнена или както говорят "едно евро – един лев", ама то всъщност не е така. То едно евро е два лева. Стандартът в България е твърде нисък за приемане на евро", казва Николай Митов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии