1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Дацов: В данните на Евростат всъщност има много добри новини за България

Дацов: В данните на Евростат всъщност има много добри новини за България

Страната ни е третата в Европа по темп на растеж на БВП, казва Дацов

Преди 20 години България беше едва 28% от средноевропейското ниво. Ние за 20 години сме изминали един значителен път и сме увеличили качеството на живот, това каза финансистът Любомир Дацов в "Тази сутрин" по bTV.

По думите му страната ни е третата в Европа по темп на растеж на БВП. "Ние вече се доближаваме до средните нива на Европа. Ако гледаме последните 10 години, ние растем между 1% и 2% спрямо останалите. Преди 10 години Гърция беше почти два пъти по-богата от България и там се живееше много по-добре. В момента Гърция е само 2% по-добре от България", добави бившият зам. министър на финансите.

Ние все се сравняваме с Румъния, но трябва да се има предвид, че тя е много по-голяма държава. Да, привлякоха инвестиции и по това ни изпреварват, каза още Дацов.

Той обаче е категоричен, че страната ни се движи по правия път. Последнните данни на Евростат показват, че България може да бяга по-бързо и да се развива по-бързо.

Заради политическата ситуация аз също ставам все по-голям песимист за това дали ще успеем да влезем в еврозоната догодина. Но се надявам това да се случи, добави той.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии