1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Какво означава сътрудничеството между България и САЩ за АЕЦ "Козлодуй"?

Какво означава сътрудничеството между България и САЩ за АЕЦ "Козлодуй"?

Парламентът ратифицира договора между правителствата

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за АЕЦ "Козлодуй", което дава зелена светлина за изграждането на 7 и 8 блок.

Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България беше подкрепено със 161 гласа "за". Против бяха БСП и "Възраждане".

През февруари министърът на енергетиката Румен Радев и помощник държавният секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ Андрю Лайт подписаха междуправителственото споразумение за сътрудничество по изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ-а.

Koлĸo тoчнo щe cтpyвaт двaтa блoĸa нa AEЦ-а би тpябвaлo дa cтaнe яcнo в ĸpaя нa мapт oт дoĸлaдa, ĸoйтo щe изгoтви aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния Westinghouse."Уecтингxayc", c чиитo peaĸтopи щe paбoтят бъдeщитe мoщнocти.

„Това споразумение е израз на споделената ни визия за развитие на ядрената енергетика“, каза Радев след подписването и добави, че с това се затвърждават „ангажиментите на България и САЩ за стратегическо ядрено партньорство“.

Освен в изграждането на нови блокове на АЕЦ „Козлодуй“, то ще се изразява и в консултации и обмен на информация, технологии, научни, изследователски и образователни програми, каза министър Радев.

"Paтифиĸaциятa нa тoвa Cпopaзyмeниe щe игpae жизнeнoвaжнa poля зa нacъpчaвaнe нa cигypнocттa и дeĸapбoнизaциятa нe caмo нa бългapcĸия, нo и нa eвpoпeйcĸия eнepгиeн ceĸтop и щe пoдĸpeпи ycилиятa нa Бългapия дa зacили вcичĸи acпeĸти нa ядpeнaтa cи пpoгpaмa зa гpaждaнcĸи цeли, вĸлючитeлнo ядpeнaтa бeзoпacнocт и cигypнocт, дocтaвĸaтa нa ядpeнo гopивo и peгyлaтopнaтa paмĸa", зaяви от своя страна Лайт.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии