1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Дрон, колкото филия хляб, показа отвътре повредената АЕЦ „Фукушима“

Дрон, колкото филия хляб, показа отвътре повредената АЕЦ „Фукушима“

В трите повредени реактора остават около 880 тона силно радиоактивно разтопено ядрено гориво

Изображения, направени от миниатюрни дронове в повредения реактор в атомната централа във Фукушима, показват разместено контролно оборудване и деформирани материали, но оставят много въпроси без отговор, подчертавайки трудната задача за извеждането от експлоатация на централата.

12-те снимки, публикувани от оператора на централата, са първите от вътрешната страна на основната структурна опора в най-силно засегнатия първичен херметичен корпус на реактора, зона директно под активната зона на реактора. Длъжностни лица отдавна се надяваха да стигнат до района, за да изследват ядрото и разтопеното ядрено гориво, което капе там, когато охладителните системи на централата бяха повредени от мощно земетресение и цунами през 2011 г.

Предишни опити с роботи не успяха да достигнат обсега. Двудневната мисия с помощта на малки дронове беше завършена миналата седмица от Tokyo Electric Power Company Holdings или TEPCO, която публикува снимките.

В трите повредени реактора остават около 880 тона силно радиоактивно разтопено ядрено гориво. TEPCO се опитва да научи повече за неговото местоположение и състояние, за да улесни премахването му, така че централата да може да бъде изведена от експлоатация.

Цветните изображения с висока разделителна способност, заснети от дроновете, показват кафяви обекти с различни форми и размери, висящи от различни места. Части от задвижващия механизъм на контролния прът, който управлява ядрената верижна реакция, и друго оборудване, прикрепено към ядрото, са изместени.

Представители на TEPCO казаха, че не са успели да разберат от изображенията дали висящите буци са разтопено гориво или разтопено оборудване, без да получат други данни, като нивата на радиация. По време на мисията дроновете не носят дозиметри за измерване на радиацията, защото трябва да бъдат леки и маневрени.

Снимка: TEPCO

Камерите на дроновете не стигат до дъното на ядрото на реактора, отчасти поради тъмнината на защитния съд, казаха служители. Информацията от сондата може да помогне за бъдещи изследвания на разтопените отломки, които са ключови за разработването на технологии и роботи за отстраняването им, казаха те.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии