1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Правната комисия отхвърли референдума срещу еврото: Какво следва?

БГ Бизнес

Против гласуваха от ДПС и ПП-ДБ, за - „Възраждане“, БСП и ИТН, а ГЕРБ-СДС се въздържаха

Правната комисия в парламента отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. 

Депутатите отхвърлиха предложението със 7 гласа "за", 8 гласа "против" и 7 гласа "въздържали се".

Какво следва оттук нататък? 

Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се проведе референдум с този въпрос. Предстои въпросът за референдума да се разгледа в пленарна зала. Следва Народното събрание да гласува изрично решение за отхвърляне или приемане на предложението. 

Експерти по конституционно право заявиха, че парламентът е компетентен да разгледа предложението за референдум, но не е задължен да го проведе.

След като Народното събрание гласува предложението в пленарна зала, последната дума има Конституционният съд, който може да бъде сезиран и да се се произнесе дали въпросът е допустим или е в разрез с Конституцията, като съдът трябва да се произнесе преди датата, на която е насрочен референдумът. 

Право да се обърнат към КС имат само президентът, Министерският съвет, поне 1/5 от народните представители, главният прокурор, ВКС и ВАС.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии