1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Най-богатите българи забогатяха с по още 100 млн. за една година: Ето кои са те?

Най-богатите българи забогатяха с по още 100 млн. за една година: Ето кои са те?

Милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, което повиши продажбите и печалбите на този тип компании

Братята Георги и Кирил Домусчиеви затвърдиха позициите си като най-богатите българи според класацията на глобалния Forbes, като към днешна дата се оказва, че двамата притежават по 2,2 млрд. долара на човек.

Снимка: Хювефарма

Двамата се забогатели с по още 100 млн. за една година, показват данните. В световен мащаб двамата делят 1434 място.

Кирил Домусчиев (54) и Георги Домусчиев (51 ) са съсобственици, на българския инвестиционен конгломерат Advance Properties. Основана през 2003 г., Advance Properties има интереси в областта на създаването на лекарства за животни, корабоплаване, управление на пристанищата, недвижимите имоти и футболния клуб „Лудогорец“. Според последна информация от 2022 г. цената на отбора е 31 000 000 евро. 

Снимка: БГНЕС

Най-големият актив на Advance е компанията Huvepharma, шестата по големина компания в света в тази сфера, която има фабрики в четири държави, включително САЩ. Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене.

Началото на пътя на Домусчиеви започва с продажбата на обувки местно производство през 90-те години на миналия век, а след това започват да инвестират в приватизирани държавни компании.

Домусчиеви притежаваха и медийна компания от февруари 2019 г. до януари 2021 г., когато я продадоха за 340 млн. долара.

Снимка: БГНЕС

В момента първото място в класацията е заето от Илон Мъск със 248,2 млрд. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии