1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

КНСБ: До края на 2022 г. ще трябва още една актуализация на бюджета

БГ Бизнес
 

Според Пламен Димитров падането на ДДС за хляба не е ефективна мярка

До края на годината трябва да има още една актуализация на държавния бюджет, каза днес при посещението си във Варна лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров. 

Според него най-вероятният сценарий пред страната е предсрочни избори, така че в средата на октомври ще има нов парламент, а предложението за актуализация може да бъде внесено от бъдещия служебен кабинет. Средства ще бъдат натрупани от инфлацията, допълни Димитров, цитиран от БТА. 

Той уточни, че според експертите на синдиката поскъпването на цените ще достигне 20% на годишна база. 

Това ще вкара допълнителни около 500 милиона лева в бюджета, които могат да бъдат разпределени, уточни Димитров.

Нулевото ДДС за хляба не е ефективна мярка

Падането на ДДС за хляба не е ефективна мярка, каза още лидерът на КНСБ. 

Според него спадът в цената на насъщния през първата седмица на юли е бил с между два и шест процента. 

Дори и това поевтиняване ще е за кратко, защото новата реколта на пшеницата е два пъти по-скъпа в сравнение с миналата година, посочи Димитров.

В момента КНСБ отправя искания към работодателите във всички сектори за ново увеличение на заплатите през второто полугодие, за да може поне частично хората да бъдат компенсирани за инфлацията, допълни синдикалният лидер. Той уточни, че служителите на три държавни агенции -  за безопасност на храните, по горите и за борба с градушките, са в стачна готовност. Исканията са за 15% увеличение на заплатите от 1 юли, каза Димитров. 

Той допълни, че до дни преговорите на синдиката с Министерството на земеделието ще приключат.

По думите на Димитров напрежение има и в държавните железници. Протестна готовност има и в Стара Загора заради последното предложение на Министерството на околната среда и водите да се преговори зелената сделка и да се затворят централите на въглища до 2030 г., а не до 2038 г., каза Димитров.

Според него проблемът в този бранш идва от ангажимента на страната ни да намали с 40% емисиите от енергийния сектор до 2026 г. Това не може да бъде постигнато и трябва да бъде предоговорено с нашите партньори от Европейския съюз, посочи Димитров. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии