1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Професия „job hopper“ или какво може да отблъсне някой да ви наеме на работа

Ето какво означава понятието

Напуснахте последното си работно място преди 3 месеца, а предпоследното преди 6? Е, според специалистите по подбор на персонал вие сте "job hopper".

Терминът „job hopper“ често се използва, за да опише кандидат, който "скача"  от работа на работа и има кратки престой при няколко поредни работодатели. Обикновено тези кратки престой се определят като прекарване на една до две години на всяка работа, но някои класифицират прескачащите работа като хора, които прекарват по-малко от пет години в една и съща компания. 

Въпреки че повечето хора сменят работата си по-често, отколкото в миналото, "скачащите" на различни работни места го правят по-често от приетото за нормално. "Прескачането на работни места" не е свързано със смяна съкращаване или закриване на компания.

Преди години не беше необичайно хората да работят за един и същ работодател през цялата си кариера. Ако погледнем по-назад във времето работодателите са подозирали, че кандидатите за работа с много кратки престои на едно място в автобиографиите си са ненадеждни. През последните десетилетия обаче хората обикновено сменят работата си поне няколко пъти през кариерата си. Според Бюрото по трудова статистика на САЩ един работник работи при настоящия си работодател от 4,6 години. За работниците на възраст 20-34 години средната продължителност е 2,3 години.

Снимка: iStock

Някои работодатели все още не са склонни да наемат търсещи работа с няколко различни смененни места през последните 2 години. Други обаче предпочитат да наемат кандидати с няколко работни места в автобиографиите си пред тези, които са останали на една работа дълго време. Работодателите често се страхуват, че такива хора са твърде лесно склонни на промяна или просто немотивирани. От друга страна, хората, които са работили в редица различни длъжности и в различни корпоративни среди, вероятно ще имат по-широк набор от умения и ще бъдат по-адаптивни.

Според IT рекрутърът Мария Русева не е много позитивно да види в CV-то на някой кандидат често сменяне на работата. 

"В IT секторът смяната обивкновено се случва заради по-висока заплата. Ние наемаме хора с цел дългосрочна работа и такива действия за нас са "червен флаг", казва тя. 

Въпреки това Русева разяснява, че би наела такива служители, ако те представят основателна причина за смяната на позициите. 

В очите на мениджърите тези хора могат да се разглеждат като скъпи за компаниите, тъй като наемането на нови кандидати да ги заместят отнема много време и пари. Според проучване, цитирано от Good Hire текучеството на работни места от началото на хилядолетието идва с икономическа цена от 30,5 млрд. долара само в САЩ. 

Снимка: Getty/Istock Photos

Освен това, едно проучване установи, че 49% от Милениалите са готови да напуснат работата си в рамките на две години, ако са нещастни, недостатъчно. В резултат на това голям натиск се пренасочи към работодателите да създадат по-силни стратегии за задържане и по-желана работна среда, за да увеличат дълголетието в своите компании.

Според същото проучване милениалите са по-склонни да сменят често работните си места и това не им пречи да демонстрират силна лоялност към своите работодатели, въпреки че прекарват по-малко време на работа. Освен това те търсят нещо повече от „просто работа“. Според скорошно проучване на Gallup Millennials това поколение, което съствалява близо 50% от работната сила в момента иска: възможности за растеж, висококачествено управление, шансове за бъдещ напредък, чувство за цел, или с други думи, те искат да знаят мисията и целта на компанията, за която работят.

Снимка: Getty/Istock Photos

Едно е сигурно... трудно се мотивира екип, в който членовете се сменят често. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии