Рекорд: Мъж работи вече 84 години в една и съща компания

Блясък

Уолтър Ортман счупи рекорд на "Гинес" за най-дълго работил човек на едно и също място

 

Колко години сте работили в една и съща компания? Пет години? Десет?

Е, със сигурност никой не може да бие рекорда на Уолтър Ортман, който е прекарал 84 години и 9 дни в една компания.

Неговата страст, дисциплина и отдаденост са го мотивирали да продължи да прави това, което обича и в крайна сметка да стане официален носител на титлата в "Световните рекорди на Гинес" за „Най-дългата кариера в една и съща компания“.

На 17 януари 1938 г. Уолтър Ортман започва работа като помощник по изпращане на пратки, когато е едва на петнадесет години. Това е и моментът, в който той става част в текстилна компания в Санта Катарина, Бразилия, наречена Industrias Renaux S.A. (сега известна като ReneauxView).

Уолтър винаги е бил много ентусиазиран, когато става въпрос да научи нещо ново, казват от "Рекордите на Гинес".

Той е роден в малък град с предимно немско население в Санта Катарина, Бразилия и като дете от отдалечен град той е принуден да се бори с много трудности. В дъжд или слънце, кал или слана, задвижван от упоритостта си, Уолтър е ходел бос до училище, за да учи и след това да се упражнява у дома. Той е бил изключителен ученик с брилянтна памет и внимание към детайлите.

Въпреки това, поради финансови проблеми у дома, Уолтър започва да работи, за да помага на семейството си. Първото място, за което се сеща е тъкачната фабрика, в която работи майка му. Кандидатства за работа и е одобрен веднага въпреки крехката си възраст заради перфектното му владеене на немски. Оттогава той прекарва всеки свой работен ден в тази компания…

„През 1938 г. се очакваше децата да работят, за да издържат семейството. Като най-голям син от пет деца, майка ми ме заведе да си намеря работа на 14-годишна възраст“, казва Уолтър Ортман.

След като получава първата си позиция като помощник по изпращането на пратките, Уолтър показа изключителни умения и желание да учи, като винаги е правел малко повече от очакваното.

Малко след това получава повишение на позиция в продажбите и за кратко става мениджър.

„Получих възможността да работя в продажбите. Пътувах до Сао Пауло и за по-малко от една седмица напълних производството с поръчки, които се очакваха от мен за три месеца работа“, споделя Уолтър, спомняйки си за миналото.

Уолтър вярва, че най-добрата част от работата е, че тя дава усещане за цел, ангажираност и рутина.

През 50-те години на миналия век, той започва да пътува из страната и получава възможност да се среща с хора от различни места и култури. Бързо се влюбва в това да бъде в постоянно движение и установява добри отношения с клиенти, които се превръщат в негови приятели.

През 84-годишната си работа той е видял как много неща се променят в компанията, в страната и по света. В резултат на това разбира, че една от най-важните части на бизнеса е винаги да бъдете актуални и да се адаптирате към различни контексти.

На 19 април 2022 г. Уолтър Ортман навърши 100 години. Той отпразнува стогодишнината си в компанията на своите колеги, приятели и семейство с незабравимо парти.

Неговата харизма, съпричастност и човечност го правят силен и значим лидер сред колегите му.

"Когато правим това, което ни харесва, не виждаме как минава времето", коментира Уолтър.

Днес той е в добро здраве, с отлична ясна памет. Радва се на спокоен живот и тренира всеки ден. В резултат на това успява да поддържа достатъчно жизненост и енергия, за да шофира до любимото си място всеки ден - офиса.

Той коментира, че най-добрият професионален съвет, който може да даде, е да се опиташ да работиш в добра компания и в област, в която се чувстваш мотивиран.

„Не планирам много, нито ми пука много за утрешния ден. Всичко, което ме интересува е, че утре ще бъде друг ден, в който ще се събудя, ще стана, ще спортувам и ще отида на работа. Трябва да бъдете в настоящето, а не в миналото или бъдещето. Тук и сега е това, което има значение. Така че, нека да работим!"

За Уолтър спечелването на титлата в Световните рекорди на Гинес е чест и привилегия.

„Поглеждайки назад, въпреки че никога не съм мислил да счупя рекорд, мисля, че най-гордото ми постижение беше да бъда сертифициран като носител на титлата за най-дългата кариера в същата компания.“

Уолтър счупи собствения си рекорд, поставен през 2019 г. с 81 години и 85 дни.

Бизнес Видео Подкаст