1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Какво да засадим на балкона през есента?

Какво да засадим на балкона през есента?

Това, че живеем в апартамент, не означава, че не можем да отглеждаме зарзават и билки

Няма по-хубаво от домашното... Често изричаме тези думи, когато вкусваме домашен плод или зеленчук. Пазарът вече е пълен с какви ли не стоки, част от които са доста некачествени, а често и безвкусни. Хората, живеещи в блокове нямат опцията да отглеждат храни в градина, но това не означава, че съвсем не могат да се поглезят с домашно отгледан зарзават или билка.

И така - какво може да засадим в апартамента или на балкона? 

Есенното засаждане на копър трябва да се прави възможно най-късно, така че да не прораснат рано семената. Обикновено това време настъпва след първите студове, някъде в края на октомври. Най-добрите растения могат да бъдат получени на слабо кисела или неутрална насипна почва, богата на органични вещества. Копърът е чувствителен към водата и изобилието от влага позволява той да расте по-добре. Семената се заравят на 2 см дълбочина, като между редовете се оставят по 20 см. 

Засаждането на семена от магданоз има някои особености. Не се изненадвайте, ако чакате дълго да е покажат зелените поници, магданозът пониква много бавно. Също като при копъра е необходимо да се поставят повече семена от обичайното. 

Снимка: iStock
Малките чушки са истинско откритие на балконската градина. Има сортове с обилна зеленина и малки шарени чушлета. Те израстват като страхотен букет, а можете да използвате продуктите и пресни, и изсушени, ако са люти.

Ако изберете сладки чушки, ще се нуждаете от няколко растения, и изберете средни по големина. Важен детайл - не слагайте сладки и люти едни до други, резултатът може да е горчивина и в двата вида.

Най-основното в почвата е тя да е свободна, а не сбита, защото корените обичат да дишат. Не прекалявайте с поливането, и използвайте топла вода. 

Краставиците са най-често срещаните зеленчуци на балконите, пише maistorplus. Те растат бързо и от семена. Нужна ви е саксия от минимум 5 литра, но е препоръчително да заложите на 10-литрова. Краставиците "предпочитат" източно изложение, а ако ги излагате на южен балкон, със сигурност изберете и някакъв вид сянка. Силна влажност също е желателна за по-успешно развиване на краставиците. Ако поставите хубави стойки, растението ще се пусне нагоре, с което ще създаде и много приятна атмосфера на зеленина край себе си.

Ако разполагате с градина, още по-добре. Но следващите неща може да гледате и в домашни условия.

Лесен за отглеждане листен зеленчук, вечният спанак не е нито вечен, нито е истински спанак, въпреки че не изисква много поддръжка. Всъщност е член на семейството на Манголд и изпреварва спанака с няколко месеца, което се дължи на дълголетието му в градината. Вечният спанак ще ви даде храна както в най-горещите месеци, така и в най-студените.

В разгара на зимата винаги е приятно да хапнете нещо зелено. Въпреки това, ако купувате маруля от магазина, тя може да дойде от стотици км или повече! Ако имате достатъчно късмет да имате оранжерия, можете да отглеждате свои собствени салатни смеси през цялата година. Марулята Winter gem е един сорт, който няма нищо против по-ниските температури, пише kakda.org. Кресон, рукола, радичио и ендивия са чудесни варианти за есенно засаждане.

Освен тези неща, на балкона може да си посадите репички, целина, мента, мащерка и още куп вкусни и полезни неща.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии