1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Можем ли да отглеждаме краставици на балкона?

Можем ли да отглеждаме краставици на балкона?

Тези зеленчуци може да гледаме у дома, дори да живеем в блок

 

Обичате да ядете зеленчуци, но тези, които предлага пазарът не ви харесват? Има решение и то далече не е сложно. Може сами да отгледате това, което слагате на трапезата си, дори да живеете в блок. Така не само ще ядете ще ядете домашно производство, но и ще спестите пари.

Особено в зимния сезон зеленчуците не са толкова качествени и вкусни, а все повече българи споделят, че зарзавата, който купуват от пазара и магазините е с пластмасов вкус.

Дори да не разполагате с балкон, понякога е нужно да имате един-два добре осветени от слънцето прозореца.

Кои са най-подходящите съдове за отглеждане на вашите "балконски" зеленчуци?

Някои хора използват за саксии вече ненужни за тях предмети, като например дървени или тенекиени кутии и стари кухненски съдове. Така може на нечия тераса да видите босилек, посаден в джезве, магданоз - в чайник, моркови, засадени в стари гумени ботуши и много други подобни практични идеи. Всичко зависи от това колко е голямо въображението ви. В случая торопочвената смес е по-важна от съда, в който се сади, пише store.bg.

За да имате добра реколта е много важно опрашването на растенията така че балконът ви не е добре да е остъклен.

Какви зеленчуци може да засадим?

Домати. Семената им се засяват през февруари-март. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през месеците април-май. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна. След като пораснат растенията, е необходимо да бъдат прикрепени към колове.

Най-подходящи за отглеждане в саксии са чери доматите.

Краставици. Семената се засяват през март-април. Когато растенията пораснат, ще е необходим някакъв вид опорна конструкция, по която стеблата да се "катерят" и увиват. Ако искате, много лесно може да си отглеждате и корнишони.

Зелена салата. Семената се засяват през януари-септември. Повечето видове марули и салати понасят частично засенчване, така че не е задължително да стоят на пряка слънчева светлина, просто на добре осветено място. Ако искате постоянна реколта от салата, посявайте семената поетапно на всеки 1-2 седмици.

Тиквичките се засяват през март-май. Добре е мястото, на което ще отглеждате тиквичката да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Когато растението порасне, ще има нужда от някакъв вид опорна конструкция.

Снимка: istockphoto.com
Чушки. Засяват през февруари-април. И при тях, когато растенията пораснат, ще е необходим някакъв вид опорна конструкция, за да се избегне извиването и евентуалното пречупване на стеблата.

Лукът може да се отгледа от семе, но може и да се засади от арпаджик (ситни глави лук) и от по-едър арпаджик, известен като балучка. Така може да го отглеждане за зелен лук, като режете зелените листа за салата или да го оставите да образува големи луковици за кромид лук. Друг начин е да вземете няколко глави кромид лук и да ги посадете в саксия, без да са изцяло засадени в почвата. Така те ще прокарат зелени листа, които може да използвате за салата. След като са отрязани, те порастват отново.

Чесън. Може да отгледате чесън в домашни условия от вече стара глава чесън. Изберете хубави скилидки и ги засадете в саксия на дълбочина 2.5 - 3 cm и на разстояние от поне 5-6 cm между скилидките. При засаждане на чесън по този начин ще може да си режете зелените листа като добавка към салатата. Образуването на луковица с много скилидки може да отнеме няколко месеца (около 9).

Моркови. Семената се засяват през февруари-октомври. Почвата на морковите трябва да се поддържа винаги влажна. Отглеждането на моркови в саксия е лесно - необходим ви е само дълбок съд, за да има място, където да растат.

Морковите могат да се отглеждат от семе, но съществува и друг начин. Ако сте си купили моркови на връзка, които имат зелени листа, може да ги отрежете, заедно с малка част от самия морков, да ги сложите във вода. След като се вкоренят, могат да се засадят в по-дълбока саксия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии