1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Свръхпроизводство на яйца у нас

Да очакваме ли спад в цените?

 

Цената на яйцата се превърна в един от измерителите на инфлацията. За година те поскъпнаха двойно.

  • От бранша отчитат свръхпроизводство
  • Каква ще е цената за Великден?

5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари, казват от бранша.

Ще тръгне ли цената надолу?

 

"Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и ще се запази на сегашните си нива", това прогнозира за БНР Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС, допълни Божанков.

На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето, каза още Даниел Божанков. Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция.

Междувременно по данни на Евростат, България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година. Даниел Божанков прогнозира, че цената за потребителя може скоро да се понижи: 

Снимка: iStock
"Има предпоставки за това. Цените на фуражите започнаха леко да спадат, цените на горивата също. Сега, разбира се, има еуфория около Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците", каза Божанков.

За Великден не се очаква да има промяна в цената, допълни той, но уточни, че е много трудно да се правят конкретни прогнози.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5