1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Килограм пресни картофи за 12 лв. - изкуствено завишена цена или реална себестойност?

Килограм пресни картофи за 12 лв. - изкуствено завишена цена или реална себестойност?

 Проверка на bTV показва как се променя цената от производител до търговец

На столични пазари производители цената на пресните картофи стига до 12 лева за килограм.

Цената на пресния картоф е по-висока, защото сега започва да излиза на пазара обясняват произовдителите. От Комисята по стоковите борси и тържища казват, че тези цени между 8 и 12 лева за килограм ще се запазят, докато не започне масовото предлагане.
При обикновените картофи цената е около лев и 16 за килограм или с над 20 ст. повече от миналата година.

На пазара в квартал  Люлин картофи срещу 12 лева са непосилни за Дарина. „Може би ще започне с такава цена, но след това ще спадне цената според търсенето“, казва Дарина Мечкова. 

Снимка: БАБХ
На щанда на Атанас Дюлгеров пресните картофи струват почти 10 лева. Според него е нормално за пресния картоф да е такава цената, защото има повече труд, отглежда се в оранжерия, завива се. Поевтиняване може да се очаква до 2 месеца, казват  производителите.  "Пресният картоф сега започва да излиза, да го вадят и цената по пазарите върви между 8-9 лева на килограм", смята производителят Александър Николов.

Снимка: iStock

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Владимир Иванов, винаги, когато излиза пресният картоф е с пъти над цената, която е характерна за продукта.  Реалната цена е каквато и на стария - 1.16 на едро, около 1.25-1.30 на дребно.

Производството на храни у нас намалява, а вносът расте – едно от причините за инфлацията според Богомил Николов „Активни потребители“ -  „Как може да има ниски цени, като няма продукция.Ако не се предприемат дългосрочни политики за стимулиране на родното производство, нищо добро не ни чака“.
Ще се следи по-отблизо и пътят на храната от производителя до търговеца, обещава държавата

Снимка: iStock
"Трябва всеки търговец по веригата съответно да регистрира в единна система всичките количества храни, независимо къде са отишли, казва служебният министър на земеделието Явор Гечев

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии