1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

КЗК проверява фирми за хранителни стоки за картел

БГ Бизнес

Проверките се налагат заради установени нарушения

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва няколко внезапни проверки в офисите на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната.

Проверките са предприети в рамките на три образувани производства, с които КЗК се самосезира за установяване наличието на нарушения, съобщава КЗК. 

В рамките на постоянния мониторинг на пазарите на производство и търговия с хранителни продукти, който Комисията извършва, се наблюдава значително увеличение на цените на бързооборотните стоки, определяни като основни, което особено осезаемо засяга интересите на българските потребители, пише в съобщението.

КЗК извърши икономически анализ на пазарната ситуация, който установи, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно не намира пазарна обосновка.

В тази връзка Комисията прецени, че следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост.

Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от страна на основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги. 

Действията по проверката на място се извършват от служители на КЗК, със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област. От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии