1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Как работи младото поколение днес и каква е ролята на социалните мрежи

БГ Бизнес
 

Всяко десето предложение е за работа от вкъщи

Пандемията промени до голяма степен начина на работа сред всички възрастови групи. Една от най-динамичните е тази на хората до 25 години. При тях се отчита завишена възможност за дистанционна работа, която осигурява възможност за баланс между личния и професионален живот, но за други се превръща в липса на възможност за осъществяване на социален контакт. За това и дали социалните мрежи помагат в търсенето на нова професионална възможност разговаряме с експерти в подбора на персонал.

„Близо 10% (около 6000) от предложенията за работа в България предоставят възможност за работа от вкъщи“, споделя Християн Петков, оперативен мениджър на HR агенцията JobTiger. След началото на пандемията COVID-19, немалка част от работодателите трябваше да се приспособят към ситуацията и да предложат алтернатива на офисната работа. Три години по-късно, обявите за дистанционна работа са хит в сайтовете за търсене на работа, а младите хора се интересуват все повече.

Снимка: Симон Варсано, личен архив

 „За младото поколение това е предпочитаният тип работа, като основни причини са уюта на домашната обстановка, възможността да се съчетава професионалния с личния живот (work-life balance), свободата на избор кога и дали да общуваме (онлайн) с колегите си. За някои работата от вкъщи предоставя възможност за повече концентрация и по-голяма продуктивност, за други тя е възможност за водене на по-разнообразен ден съчетаващ служебни и неслужебни дейности“, пояснява Християн Петков. 

По-добри дигитални способности

Мария Динева, HR Research Expert в Manpower, е на мнение, че „младите предпочитат да работят хибридно, защото държат да имат и социален контакт, освен свободата да работят от всяка точка на света.“ Хибридният модел на работа съчетава в себе си работа от вкъщи и от офиса, разпределена в зависимост от работодателя (най-често 30% в офиса и 70% от вкъщи).

Младото поколение е по-заинтересовано от този тип работа, защото лесно може да се приспособи към работата на компютър. „Наблюдаваме и изживяваме период от света, в който дигитализацията започва да променя цялостно живота, респективно и талантите, които излизат на пазара на труда са с различни умения от предишните поколения. В тази връзка младите хора започват да развиват много по-лесно технически и компютърни умения, наравно с бързото и различно разрешаване на казуси и проблеми“, добавя Мария Динева.

Ето и секторите, които предлагат най-много възможности за работа от дома:

Снимка: iStock
Липса на комуникация и бърза смяна на работно място

Въпреки многото плюсове, дистанционната работа създава бариера между работникът и работното място. „Макар и атрактивна, специално за младите хора, работата от вкъщи може да бъде нож с две остриета. Дистанционната работа създава огромна бариера при комуникацията и колаборацията колеги. Все по-малка е възможността да опознаем колегите с които работим, с които преследваме една цел и  по този начин е по-трудно да се изгради и поддържа ангажираност към работното място,“ заявява Християн Петков.

Според експертът, това е една от главните причини през последните две години младите хора да сменят по-често работата си, без  дори да са имали възможност да се срещнат с колегите си на живо.

Как младите търсят работа

Главният източник на информация за всеки са сайтовете с обяви за работа, както и познати, които биха могли да съдействат с намирането на нова работа.

Християн Петков споделя, че „допълнителен източник за младите хора, са кариерните събития и форуми за работа и стаж. При тях те могат да се запознаят директно с компании-работодатели и да добият представа за бизнеса, типовете работодатели и начините, по които те набират своите служители.“

В последните години обаче, голям брой от работодателите провеждат кампании за подбор на служители в социалните мрежи. Това е тактика, която работи успешно според Мария Динева, която твърди, че „все по-засилено търсенето на нова работа се случва през социалните мрежи, старите платформи започват да бъдат измествани от мрежи като Фейсбук, Инстаграм, дори и Тик-Ток.“

Платформите от типа на на LinkedIn също са популярни сред начините за намиране на работа на младото поколение, защото там те развиват професионален профил.

Продължителност на работата от вкъщи

Пандемията отмина, но удобството на този тип работа остана. Според Мария Динева, „това вече е част от новото нормално. От една страна имаме положителен растеж в бюджета на всяка компания с възможности за работа от вкъщи, като разбира се, балансът е много ключов – да имаш офис, от който да работиш ти дава свобода да избира.“

 Християн Петков добавя, че „броят на предложенията, предоставящи работа от вкъщи/дистанционна работа постоянно нараства. Още в първото тримесечие на 2022 видяхме тази тенденция при най-големите работодатели в световен мащаб (напр. Apple и Google), като тя започва да се прилага все повече и в България. Но при всички положения модела на работа от вкъщи ще остане, като няма спад в самите предложения за този тип работа.“ България се нарежда на 44-то място в статистиката за най-добри държави за дистанционна работа.

Автор: стажант-репортер Рая Стоянова

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии