След известен застой, обявите за IT специалисти у нас отново отчитат ръст

След известен застой, обявите за IT специалисти у нас отново отчитат ръст

За пръв път от началото на годината наблюдаваме лек ръст в сектора

 

Предложенията за работа са намалели с 6% (около 3000 по-малко) спрямо месец май. Въпреки това те са с 1% повече спрямо същия период през 2023г. Това става ясно от ежемесечният анализ на HR компанията JobTiger.

От началото на годината този месец за първи път виждаме леко увеличение на обявите за търсене на IT специалисти. Според анализът увеличението в IT сектора е 2%. Въпреки това при отчитане на данните на предлагането по сектори на годишна база, спадът в сектор IT (-20%) е най-голям.

Защо има спад в търсенето на работници в IT сектора?

За криза у нас се заговори още през есента на миналата година. Притесненията се появиха, когато съкращенията на специалисти в областта в големите технологични компании в САЩ, които започнаха в началото на 2023г., се пренесох и у нас.

Наблюдава се много по-голяма конкуренция при наемането на нови служители и намаление на заплатите, показват данни на JobTiger. За предходния месец май спадът в сектора е 6%, т.е. с 200 предложения по-малко. Търсенето на IT специалисти се е понижило, докато предлагането се увеличава. Според екпсертите по подбор на персонал приходите на технологичните компании не растат така, както предходните години. Това е и причината за разклащането в този сектор.

Дялово разпределение

Снимка: iStock

С идването на летните жеги, идва и спада в броя на обявите за работа. Основно спадът през месеца се дължи на по-малкия брой обяви в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (2100 предложения по-малко) и „Търговия и продажби“ (1000 предложения по-малко).

Най-много са обявите в секторите „Търговия и продажби“ (25%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (17%) и „Производство“ (15%).

Броят на предложения за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 3%, но все още най-голям брой е отчетен в IT сферата ( 47%).

Бизнес Видео Подкаст